Grayscale Bitcoin (BTC) Fonunu ETF’ye Çevirmek İstiyor
Yayınlanma: 05-04-2021 20:03
Görünüşe göre Grayscale Investments, ABD’de borsa yatırım fonu (ETF) başlatmak isteyen firmalar arasına katılmayı planlıyor. Grayscale’in Bitcoin Fonu’nu bir ETF’ye dönüştürmek istemesi, firmanın başından beri planıymış gibi görünüyor. Grayscale, 5 Nisan 2021’de şirketin bloğundan bu niyetini duyurdu. Bu duyuru, şirketin fonu bir Bitcoin ETF’ye dönüştürme konusundaki ısrarını yeniden ifade ediyor.
38.8 milyar dolarlık devasa bir kapalı uçlu Bitcoin fonundan sorumlu ABD yatırım şirketi, fonu mümkün olan en kısa sürede bir Bitcoin Borsası Yatırım Fonu’na (ETF) dönüştürmeye hazırlanıyor.
Firma bugün yaptığı bir açıklamada:
“Son aylarda ABD’de Bitcoin ETF olasılığı hakkında giderek artan sayıda soru var ve böyle bir gelişmenin Grayscale ve Grayscale Bitcoin Tröst GBTC için ne anlama geleceği konusunda netlik sağlama fırsatını değerlendirmek istiyoruz.”
Şirket, 2016 yılında da bir Bitcoin ETF’si için başvuruda bulunmuştu. Bu konuyla ilgili ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile çok sayıda görüşmede bulunan Grayscale: “Nihayetinde; dijital varlıklar için düzenleyici ortamın, böyle bir ürünün başarıyla piyasaya sürülebileceği noktaya gelmediğine inandığımız için başvurumuzu geri çektik” açıklamasını yaptı.
“GBTC’yi bir ETF’ye dönüştürmekte yüzde yüz kararlıyız. Zamanlama, düzenleyici ortam tarafından belirlenecektir. GBTC bir ETF’ye dönüştüğünde, halka açık GBTC hisselerinin hissedarlarının harekete geçmesine gerek kalmayacak ve yönetim ücreti de buna göre düşürülecek.”
Grayscale Bitcoin Fonu bir Bitcoin ETF’ye dönüştürüldüğü halde; parayı içeri ve dışarı taşımak daha kolay olacak ve fon daha düşük yönetim ücretleri talep edecek.
Grayscale’in Bitcoin Fonu bugün nasıl çalışıyor?
2013 yılında başlatılan Grayscale Bitcoin Fonu, kapalı uçlu bir fondur. Büyük kurumsal yatırımcılar Grayscale’e bir miktar para (veya biraz Bitcoin) aktarır, ardından Grayscale bu parayı Bitcoin’e yatırır ve borsadaki fonda bulunan hisseleri satar. ABD’li yatırımcıların hisse senedi piyasası aracılığıyla Bitcoin’le işlem yapabilmelerinin sayılı yollarından biri budur.
Ancak iş modelinin birkaç dezavantajı var: Birincisi, Grayscale’in yüzde 2 gibi yüksek bir yıllık yönetim ücreti alması, ikincisi ise fonu finanse eden kurumların Bitcoin’lerini en az altı ay boyunca kilitlemek zorunda kalmaları, bu da yatırımlarının likit olmadığı anlamına gelir.
Bu durum da endişe vericidir çünkü üçüncü olarak fondaki hisseler temsil ettikleri Bitcoin fiyatından farklıdır. Genellikle; bir fondaki hisseler, Bitcoin fiyatına göre belli bir primle işlem görür, ancak geçen ay doğrudan bir indirimle işlem gördüler.
Hisseler bir prim üzerinden işlem yaparsa, hissedarlar Bitcoinleri için çok fazla para ödemiş olurlar. Eğer hisseler indirimli işlem yaparsa, tröstü finanse etmek için çok miktarda Bitcoin ödünç alan kurumsal yatırımcılar, hisselerini satmak isterlerse para kaybedeceklerdir.