Ethereum artan enflasyon ve düşük işlem ücretleriyle birlikte değer kaybediyor
On-chain verileri inceleyen CryptoQuant analisti EgyHash, Ethereum fiyatındaki düşüşlerin yalnızca on-chain verilerle açıklanamayacağını, DeFi piyasasındaki gelişmeler ve azalan kurumsal ilgi detaylar nedeniyle oldukça karmaşık bir arkaplana sahip olduğunu belirterek mevcut durumu analiz etti.

Yayınlanma: 03-04-2025 11:05 Son güncellenme: 03.04.2025 - 11:09
Kripto para piyasasında volatilite her zaman olağan bir durum olsa da, Ethereum fiyatının son dönemde yaşadığı değer kaybı yalnızca fiyat dalgalanmalarıyla açıklanabilecek kadar basit bir arkaplana sahip değil. Ağ verileri yakından incelendiğinde ETH’nin BTC’ye kıyasla daha güçlü bir aşağı yönlü baskıyla boğuştuğu görülüyor. Fiyat 2020 seviyelerine kadar çekilirken, yıllık bazda fiyat kaybı %45’ı aştı.

On-chain verileri inceleyen CryptoQuant analisti EgyHash, Ethereum’un fiyat düşüşündeki en büyük etkenin azalan ağ aktivitesi olduğunu ortaya koyuyor. Yılın başından bu yana aktif adres sayısında belirgin bir düşüşe dikkat çeken kripto para analisti, işlem başına ve blok başına ortalama ücretler de rekor seviyede gerilemiş durumda olduğunu tespit etti.
Bu durum, Ethereum’un gas fee (işlem ücreti) olarak da bilinen mekanizmasının varlığı sebebiyle arzın kontrolsüz şekilde artmasına yani enflasyonun artmasına neden oluyor. Söz konusu baskının Ethereum Merge olarak bilinen güncelleme sonrası daha stabil hale gelmesi beklense de durum tam tersi bir şekilde gerçekleşerek Merge öncesi yakım seviyesine kadar geriledi. Analiste göre enflasyondaki bu baskının oluşmaya başladığı dönem Dencun güncellemesi olarak bilinen dönemde gerçekleşti.
EghHasy, on-chain metrikleri bir yana kripto para piyasasında artan katman-2 çözümlerinin de ETH için bir baskı yarattığını düşünüyor. Farklı ağların Katman-2 ağları için sunduğu daha uygun ve daha hızlı çözümlerle birlikte yeni projeler de farklı ağları tercih etmeye devam ediyor. Ağdaki yeni projelerin azalmasının yanı sıra kullanıcıların da alternatif ağları tercih etmesiyle birlikte ağdaki işlemler azalıyor ve doğal olarak gelirde de azalmalar yaşanıyor.
DeFi yani merkeziyetsiz finansın da temelinde güçlü bir yere sahip olan Ethereum, DeFi alanındaki gelişmelerin yavaşlaması ve işlemlerin de azalmaya devam etmesi nedeniyle gelirinde büyük sorunlar yarattı. Kurumsal yatırımcıların hala güvenli liman olarak Bitcoin’I tercih etmesi ise temel olarak ağ ve sektörel bazlı gelişmelere ek olarak baskı yaratan bir diğer önemli detay.