Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) Göre Blockchain 5 Adımda Yolsuzlukla Savaşabilir!
Çoğu vatandaşın kafasında soru işaretleri yaratan yolsuzluk düşüncesinin önüne geçmek için Blockchain çözüm sunabilir. Şeffaflık, denetlenebilir olma gibi özellikleri ile iddialı bir seçim noktası olabilir.
Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı bir rapora göre blockchain teknolojisi ile yönetimlerde iyileştirmeler ve kamusal ortamlarda yolsuzluğu azaltılabilr. Dünya Ekonomik Forumu, Virjinya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin de içinde bulunduğu ortak çalışmada hükumetlerin şeffaflığını sağlamak adına 5 blockchain kullanım alanı tanıtıldı.
Maddelerle Yolsuzluk Savaşı
- Kamu ihalelerinin kullanımı, hükümetlerin yolsuzlukları için en büyük pazar konumundadır. İnsani faktörler ve kararlara dayanan bu yolsuzluk aracının hem maddi hem de manevi zararları büyüktür. Bu konuda Blockchain tabanlı bir çalışma ile, üçüncü şahıs gözetimini kolaylaştıracak. Otomatik akıllı sözleşmeler yoluyla daha fazla tarafsızlık ile tedarikin yolsuzluk riski en aza indirilecek. Böylece hesap verilebilirlik ve şeffaflık arttırılacak.
- Bazı hükumetler hali hazırda tapu sicil kayıtlarını blockchain üzerinden yapmaya başladılar. İsveç örneğindeki gibi girişimler, işlem yoğunluğunu azaltma ve verimliliği arttırmak adına blockchain kullanıyorlar. Bunlara ek olarak Honduras ve Hindistan da mülkiyet hakları, şeffaflık ve yolsuzluğa karşı blockchain kullanımını arttırmayı hedefliyorlar.
- Benzer şekilde seçimlerdeki yolsuzluklar ve adaletsizlikler üzerine de blockchain teknolojisi kullanılabilir. Uygun, şeffaf ve kalıcı bir altyapı ile elektronik olarak yapılacak seçimlerin şeffaflığı arttıracağı ve bütünlüğü koruyacağı söyleniyor.
- Son zamanlarda artan ve paravan şirketler üzerinden gizli bir şekilde para aklama, rüşvet ve çıkarlar doğrultusunda kamu mallarını kullanma durumlar göze çarpmaktadır. Bu duruma ise blockchain, kurumsal dökümlerin ve belgelerin kayıtlarını blockchain teknolojisi ile takip edilmesi ve saklanması ile şüpheli durumları daha net takip edilebilir ve şeffaf kılabilir.
- Raporun son yönergesi ise eğitim, sanat ve sosyal yardım adı altında yapılan ödemeler ve yatırımların şeffaf olmadığını ve denetlenmesinin yetersizliği yönünde. Yine bu tarz ödemelerin blockchain ile yapılması, halkın daha huzurlu ve hükumetlerin daha şeffaf olabilmesi işin gözde çözüm yollarından biri olarak görülüyor.
Günümüz teknolojisi ve ekonomik durumlar, hazırlanan raporun gerçekleşmesini güçleştiriyor. Ancak maddelerin gerçekleştirilebilmesi durumunda şeffaflık halkın arzuladığı konuma gelebilir.
“Blockchain, şeffaflığı, hesap verebilirliği ve vatandaş katılımını artırabilecek, kurcalanmaya açık ve kalıcı veritabanları ve kayıt tutma ile ilgili değerli nitelikler sunuyor.”
REKLAM