Dünya Bankası’ndan Ripple ve Dağıtılmış Defter Teknolojisine Övgü
Son güncellenme : 30.05.2020 - 10:42
Dünya Bankası yayınladığı bir blog yazısında dağıtık defter teknolojisini övdü ve Ripple’ın xRapid’inin yeni bir çağ açıcak teknoloji olduğunu açıkladı
Dağıtık Defter Teknolojisi
Dünya Bankası blog’unda yayımlanan yazı Dünya Bankası’nun finansal sektör uzmanı Marco Nicoli tarafından yazıldı. İş amaçlı yapılan para gönderim işlemlerinin yavaş olduğunu ve şeffaf olmadığını belirten Nicoli maliyetlerin de yüksek olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden de yeni teknolojilere daha çok ilgi duyulmasının gerekliliğini ifade etti.
Sınır ötesi ödeme sistemlerinin eksikleri olduğundan dolayı artık yeni inovasyonları denememiz gerekiyor. Dağıtık defter teknolojisi teknolojileri sektör üzerinde büyük bir değişikliğe damgasını vurabilir. Ben bu görüşe katılıyorum, işletmeler arası gönderimlerde başarılı olabileceği bir kullanım alanı bulabiliriz. Bu sayede maliyetler düşürülür, şeffaf ve takio edilebilir aktarımlar yapılmasına olanak sağlayabilir. Bu dağıtık defter teknolojisi risk meselesini tamamen ortadan kaldırabilir, gönderimler için ortak bir bankacılık ilişkisine gerek olmayabilir.
Ripple’ın Gelişimi
Blogda ki raporda Ripple’ın xRapid’i için ayrı bir açıklama yapılmış:
2018’de finansal teknoloji firması olan Ripple xRapid’i ABD-Meksika koridorunda denedi. xRapid bir dağıtık defter teknolojisi tabanlı sınır ötesi ödeme ağı sistemi. Pilot uygulamada yer alan finansal kurumlar %40 ile %70 arasında yurt dışı giderlerinde büyük tasarruflar elde etti. Önemli bir kısım ise, ortalama gönderim süresi 2 dakikanın çok az üzerindeydi.
Nicoli yazısında diğer aktarım maliyeti düşürme ve hız artırma girişimleri yapan JPM Coin’e ve SWIFT’in dağıtık defter teknolojisine de yer verdi. Dünya bankası çalışanı genel olarak dağıtılmış defter teknolojisinin uzun vadede uluslararası ödemelerde lider olabileceği düşünse de bir konu üzerinde açık kapı bıraktı. Yazı sonlarına doğru dünya çapında ölçeklendirmeye ulaşabileceği sorusunun halen tam cevaplanmadığının altını çizdi.
Kaynak: Worldbank, Coin-Turk