Son güncellenme : 19.04.2022 - 12:02
Rehber İçeriği
Dogecoin Nedir?
Dogecoin, Adını Shiba İnu cinsi bir köpeğin olduğu Doge internet meme’inden alan ve Bitcoin’e “eğlenceli” bir alternatif olarak başlatılan bir kripto para birimidir. Dogecoin açık kaynaklı, peer-to-peer (eşten eşe) bir dijital para birimidir. Tüm kripto para birimleri gibi Dogecoin de bir yatırım gibi alınıp satılabilir ve para gibi harcanabilir. Her kripto benzersiz olmasına rağmen, daha iyi bilinen emsalleriyle bazı benzerlikler paylaşır; örneğin kodu Litecoin için yazılan koda dayanmaktadır. Ancak birkaç önemli farkı vardır.
Kısacası, diğer kripto para birimleri gibi işleyen bir para birimidir, onu ister perakendecilerdeki ve diğer firmalardaki mal ve hizmetlerle ister diğer kriptolarla, ister dolar veya euro gibi itibari para birimleriyle takas edebilirsiniz.
Dogecoin’in diğer birçok kripto para birimi gibi işliyor olmasıyla bahsedilen şey, kullanıcılara geleneksel finansal ağ geçidi denetleyicileri olmadan internet üzerinden değer alışverişi yapma olanağı sunuyor olmasıdır.
Diğer kriptolarda olduğu gibi, esasen para biriminin tarihindeki her işlemin genel bir kaydının bulunduğu blockchain adı verilen bir format kullanan bir veri tabanı üzerine kurulmuştur.
Her Dogecoin bir “token”dır, ancak itibari para biriminin aksine, paranın fiziksel bir temsili yoktur. Sadece belirli bir token’a kimin sahip olduğuna dair blockchainde bir kayıt vardır. Token’ı sattığınızda veya bir satın alım işlemi için kullandığınızda blockchain, token’ın yeni bir sahibe aktarıldığını not eder.
Dogecoin’in hala coşkulu bir hayran kitlesinin ve canlı bir çevrim içi topluluğun keyfini çıkarmaya devam etmesi yaratıcıları tarafından bile şaşırtıcı bir durum olarak görülüyor. Kriptolar, mal satın almak için bir para birimi olarak daha fazla kabul görse de, Dogecoin çok yaygın bir gerçek dünya kullanımına sahip değildir. Kitlesel fonlama girişimleri ve çevrim içi sanatçılara bahşiş vermek için Dogecoin kullanmak da dahil olmak üzere birkaç özelleşmiş pazarı bulunmaktadır.
Ağın ekonomisinde yalnızca 21 milyon piyasaya sürülen Bitcoin’in aksine, Dogecoin dolaşımda 129 milyar token’a sahiptir, miktarının bir üst sınırı yoktur ve her yıl madenciliğe hazır yeni coin blokları sunmaya devam edecektir. Bir Dogecoin’in değerininin bir Bitcoin’in değerinden çok düşük olmasının nedenlerinden birisi de Bitcoin’in sınırlı arzının olması denebilir.
Kripto para birimleri dünyası biraz ürkütücü olabilir ve bazı potansiyel yatırımcıların gözlerini korkutacak teknik bir dil içerebilir. Yine de son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz bu kripto, kripto dünyasına biraz mizah ekliyor. Troll olarak başlamasına rağmen Dogecoin, yazının kaleme alındığı saat itibariyle 42 milyar dolar civarındaki piyasa değeri ile tam anlamıyla gerçek bir kripto para birimidir.
Dogecoin’i Kim Yarattı? Dogecoin Kuruluşu
Dogecoin, Aralık 2013’te Avustralya’da Adobe için çalışan pazarlamacı Jackson Palmer tarafından Doge internet meme’ine dayanan bir şaka olarak yaratıldı. Sonunda, Portland merkezli IBM’nin geliştiricisi Billy Markus yeni para birimini duydu ve şu anda pek çok kişinin bildiği ve sevdiği Dogecoin’i yaratan yazılımı geliştirme izni aldı. Palmer 2015’te projeden ayrıldı, ancak Markus bugün bile lider geliştirici olarak görevine devam ediyor.
Komik bir maskenin arkasına gizlenmiş olmasına rağmen, Dogecoin geliştiricileri yıllar boyunca projeyi ve kullanıcılara karşı sorumluluklarını ciddiye aldıklarında ısrar ettiler.
Dogecoin genel olarak diğer bazı kriptolar gibi ciddi bir yatırım yerine daha eğlenceli bir saptırma olarak düşünülse de, spot ışıklarının altında birkaç defa bulundu. Örneğin, Dogecoin kullanıcıları, Jamaikalı kızak takımının 2014’te Sochi Olimpiyatları’na yaptığı geziyi finanse etmek için 27 milyon Dogecoin (yaklaşık 30.000 dolar değerinde) bağışlamıştı.
Dogecoin Nasıl Çalışır?
Dogecoin kodu başlangıçta, kendisi Litecoin’in (LTC) bir kolu olan Luckycoin adı verilen ve daha önce feshedilmiş bir kripto para biriminden kopyalandı. Dogecoin bu önceki tasarımdan, yazılımını çalıştıran bilgisayar ağının işlem geçmişi konusunda fikir birliğine varmasını sağlamak için, Scrypt tabanlı bir fikir birliği algoritması ödünç aldı.
Bitcoin’de olduğu gibi, Dogecoin yazılımını çalıştıran herkes, yeni basılmış bir kripto para birimi kazanma fırsatı karşılığında, bu hizmeti (genellikle “madencilik” olarak adlandırılan bir süreç) sağlamak için bilgisayar gücünü tahsis edebilir.
Dogecoin’in en dikkate değer deneyi ise para politikasıydı. Örneğin, yazılım tarafından ne kadar Dogecoin basılabileceği konusunda artık bir sınır yoktur. Başlangıçta Dogecoin toplam arzı 100 milyar DOGE ile sınırlandırıldı, ancak geliştiriciler para arzını enflasyonist hale getirmek amacıyla lansmandan birkaç ay sonra bunu ortadan kaldırdı.
Zamanla, bu arz bolluğu madencileri Dogecoin blockchainini güvence altına almaktan alıkoyacaktı. Bunun sonucunda 2014 yılında madencilik süreci Litecoin ile entegre edildi. Bu, Litecoin madenciliği yapan herkesin ek çalışma olmadan Dogecoin madenciliği yapabileceği anlamına geliyordu.
2021 yılı Nisan ayı itibarıyla 129 milyardan fazla DOGE çıkarıldı ve her yıl yazılım tarafından 5 milyar DOGE piyasaya sürülmeye devam ediyor. Sınırsız arzı göz önüne alındığında, DOGE bir yatırım olarak daha az çekici olabilir, ancak saklanabilen veya değiştirilebilen bir değere sahip olduğu için tamamen gerçek bir kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Peki Dogecoin’in Yükselişinin Arkasında Ne Var?
Dogecoin’in meteorik yükselişinin arkasında olduğuna inanılan ana neden, Bitcoin ve Etherem’in değerini artıran nedenle aynı, bu hafta ABD’deki en popüler sanal para birimi borsası olan Coinbase’in halka arzı.
Coinbase’in piyasa değeri, Çarşamba günü halka açıldıktan sonra kısa bir süre için 100 milyar dolara ulaştı ve Bitcoin ve Ethereum’un değerleri hafta boyunca sırasıyla 64.000 ve 2.500 dolar seviyelerine dokundu. Dogecoin’in de bu çılgınlığın bir parçası olduğu söyleniyor.
Token’ın mevcut başarısının arkasındaki bir başka nedeninin de SatoshiStreetBets adlı bir Reddit grubu olduğu söyleniyor. Üyelerin, bu yılın başlarında GameStop’un yükselişine yol açmalarına benzer bir şekilde, kripto para birimi için de büyük bir heyecan oluşturdukları düşünülüyor. Grubun adı, Bitcoin’in arkasındaki kişi veya kişilerin ekran adı olan Satoshi Nakamoto’ya atıfta bulunuyor.
Markus ve Palmer, Dogecoin’i hazır bulundurduklarında bile ne coin’i ciddiye alıyorlardı ne de tanıtma planları vardı. Bu noktada da Reddit olaya dahil oldu. Dogecoin subreddit’i neredeyse anında patladı ve onlara bir kripto parayı başarılı kılmak için gereken ilgiyi ve kaynakları sağladı.
Reddit kullanıcıları birbirlerine Dogecoin göndermeye başladı. Platformdaki sürekli para birimi alışverişi onu popüler hale getirdi ve kullanıcı tabanını genişletti.
Reddit’teki güçlü varlığına rağmen, çok fazla insan Dogecoin’i ciddiye almıyordu ve kullanım durumu sınırlı kaldı. Tesla CEO’su Elon Musk’ın aya kelimenin tam anlamıyla bir Dogecoin koyacağını tweetlediği bu yıla kadar, kelimenin tam anlamıyla bir şaka coin olarak listelenmişti. Bazıları bu tweet’in 1 Nisan şakası olduğunu düşünüyordu, ancak Elon Musk’ın DOGE’un ateşli bir destekçisi olduğu görülüyor. Musk sıklıkla Dogecoin ile ilgili tweetler atarak dijital token’ın çılgınlığına katkıda bulunuyor. Hatta Musk bir zamanlar Twitter biyografisini “Dogecoin’in eski CEO’su” olarak değiştirmişti.
Birkaç başka ünlü isim de bu çoğunluğa katıldı. İş adamı Mark Cuban’ın sahibi olduğu Dallas Mavericks, ekibin Dogecoin’i ödeme olarak kabul edeceğini duyurdu. Rapçi Snoop Dogg ve rock grubu Kiss’in basçısı Gene Simmons, Twitter’da bu coin’den bahsederek sosyal medyada tanınmasına yardımcı oldu. Viral TikTok videoları da değeri o zaman için çok uygun olduğundan insanları Dogecoin almaya teşvik etmişti.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.