Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yasa Hazır” Demişti: Kripto Yasasının İçeriğinde Neler Var?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen son açıklama ile yerli kripto para topluluğunda panik havası oluştu. Erdoğan söz konusu açıklamasında kripto para yasasının hazır olduğunu söyledi ve “Gecikmeden Meclis’e göndererek bu konuda adım atacağız” ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından kripto para piyasasına ilişkin düzenlemelerin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Kanun tasarısı hazır olsa da henüz içeriği bilinmiyor. Bu noktada topluluk üyeleri konuya ilişkin tahminlerini paylaştı. Popüler analistlerden Paradotor “Beklediği kurallar diyerek” şu öngörülerde bulundu:
3- Kaldıraçlı işlemlerin yasaklanması.
4- Türk kripto borsalarına regülasyon, sermaye raporu, lisans şartları. Denetime tabi tutulması.
REKLAM
— Paradotor (@eness_turann) December 25, 2021
CryptoWomen Turkey ve GlobalB Law kurucusu olan Sima Baktaş ise kanun tasarısını gördüğünü iddia etti ve tasarıyla ilgili daha net bilgiler paylaştı. Buna göre tasarıda vergilendirmeye dair bir ibare yok. Baktaş’ın ifadeleriyle “Daha çok kripto borsa şirketleri ile ilgili düzenleme. Ama inanın kullanıcıları da pek korumuyor kripto borsalarını da.”
Amacım spekülatif ortam yaratmaktan ziyade taslağın bu şekilde olmasını vereceği zararları gündeme taşımak,bildiğiniz üzere TCMB bir gecede yasa getirdi! Şimdiden telafisi zor olan düzenlemenin nasıl sorun yaşatacaklarını bilmeleri için sadece ben değil birçok kişi paylaşmalı!
— Sima Baktas🔺 (@simabaktas) December 25, 2021
Sözcü’nün iddiasına göre de “Varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı” konusu düzenleniyor. Yani borsalara ilişkin bir düzenleme beklenebilir. Dahası iddiaya göre düzenlemenin sonucu olarak, kripto para ticaretine ve varlıkların saklanmasına olanak sağlayan borsalar Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyette bulunabilecek. Bu borsaları oluşturacak şirketler için asgari sermaye şartının yanı sıra belirli kriterler aranacak. Şirketleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da denetleyecek.
BDDK ise, kripto para yatırımcılarının korunması ve sağlıklı piyasa ortamının oluşması için gözetim mekanizmasını kuracak.
Yine sözcünün iddiasına göre düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesi ilişkin maddeler de yer alıyor. Buna göre vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi ‘stopaj’ yoluyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Bu iddialar doğrultusunda nasıl bir düzenleme geleceği merak konusu.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.