Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, kripto paralara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ertem yaptığı açıklamada, Merkez Bankası, MASAK ve SPK’nın kripto para düzenlemeleri üzerinde çalıştıklarını ve yeni düzenlemenin en kısa süre içinde hayata geçirileceğini bildirdi. Detaylar haberimizde.
CNN Türk’e konuk olan Cemil Ertem herhangi bir devlete bağlı olmayan kripto paralar için “para denemeyeceğini” belirtti. Kripto piyasasının en kısa sürede düzenlenmesi için çalışıldığını söyleyen Ertem, kripto para borsaları için şu ifadeleri kullandı:
“Kripto para borsaları var. Belli denetim ve güvence vermeye yönelik olması gerekiyor. Platformlarla ilgili düzenleme yapılması lazım. Merkez Bankası, para yerine kullanılmasını yasakladı. Aracı kurumlardan para transferinin önüne geçti. Son olay da ortaya çıkarıyor ki, bunların sermaye yeterlilikleri, lisanslamaları olması lazım. Bu konuda ilgili kurumlarımız MASAK, SPK, Merkez Bankası gibi bunun üzerinde çalışıyorlar. Reform programımızda da var. Çalışmalar bittiğinde bunun hukuki bir üst yapısı olmuş olacak. Yatırımcılar belki böyle güvende olabilir. Bunların en kısa sürede yapılması için çalışılıyor. Bütün dünyada da bu hızla ilerleyen bir sistem olduğu için küresel bağlamda da değerlendirmek gerekiyor. Hukuki çerçevenin buna göre paralellik arz etmesi gerekiyor.”
Cemil Ertem’in son olay olarak bahsettiği gelişme ise Thodex borsasında yaşanalar. Daha önce bildirdiğimiz üzere yerli borsa şu an dolandırıcılık iddiasıyla soruşturuluyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, THODEX’e yatırılan paralarla ilgili şunları söyledi:
“Paraların geri alınabileceğini iktisatçı ve hukukçuların hesaplayacağı bir şey. Yatırılan paraların devlet güvencesi yok. Şifreler yatıranların elindeyse, cüzdanlarına ulaşmaları konusunda sorun yaşamazlar. Şifreler kripto paracıların elindeyse yatırımları konusunda endişe etmeleri gerekir diye düşünüyorum.”
Bunların yanında kripto para piyasasının yasal düzenlemeler konusunda ikiye bölündüğünü söyleyebiliriz. Bir kesim gelebilecek vergiler konusunda endişeli ama diğer kesim de düzenlemelerin şart olduğunu düşünüyor. Türkiye gibi kripto piyasasında aktif olan bir ülkede, devletin gelişmelere kayıtsız kalması beklenemez. Yani bir piyasa zamanla daha da gelişirken, devletin müdahalesi kaçınılmazdır. Hatta bir nokta da gerekli de olabilir. En azından daha güvenilir bir yatırım ortamı oluşturulmak isteniyorsa, belirli düzeyde müdahale gerekli görülebilir.