CryptoQuant CEO’su yorumladı: Bitcoin boğa döngüsü sona mı erdi?
CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin’deki boğa döngüsü sona ermiş olabileceğini düşünüyor. Ju'ya göre Gerçekleşen Değer artarken, Piyasa Değeri sabit kalıyor bu da piyasaya ilişkin önemli bir görünüm sunuyor.
Yayınlanma: 07-04-2025 16:22 Son güncellenme: 07.04.2025 - 16:23
Blockchain analiz firması CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, 7 Nisan 2025 tarihinde yaptığı X paylaşımında kripto para piyasasına yönelik çarpıcı bir uyarıda bulundu. CEO’ya göre Bitcoin’deki boğa döngüsü sona ermiş gibi görünüyor.
Ki Young Ju’nun analizine göre, temel metriklerden biri olan Gerçekleşen Değer (Realized Cap), piyasanın mevcut sağlığına ilişkin ipuçları veriyor. Bu metrik, her bir Bitcoin’in blokzincir üzerindeki hareketleri baz alınarak, piyasaya giren gerçek sermayeyi ölçüyor. Bu sayede yatırımcıların ortalama maliyet tabanı tahmin edilebiliyor.
Ancak Ju, piyasadaki son verilerin oldukça dikkat çekici bir duruma işaret ettiğini söylüyor: Gerçekleşen Değer artarken, Piyasa Değeri sabit kalıyor ya da düşüyor. Bu, piyasaya sermaye girişi olsa bile, artan satış baskısı nedeniyle fiyatların yükselmediği anlamına geliyor. Ju’ya göre bu, klasik bir ayı piyasası sinyali.
Bitcoin kısa sürede yükselemez
Ju, konuyu şöyle açıklıyor: Boğa piyasalarında fiyatlar, görece küçük sermaye girişleriyle bile kolaylıkla yükselir. Ancak satış baskısının yoğun olduğu ayı döngülerinde, çok daha büyük alımlar bile fiyatları yukarı taşımak için yeterli olmamaktadır. Son dönemlerde Bitcoin’in 100 bin dolara yaklaşan seviyelerinde işlem hacimleri artmasına rağmen, fiyatların bu seviyeyi kalıcı olarak aşamaması da Ju’nun teorisini destekliyor.
Örnek olarak MicroStrategy’nin stratejisini gösteren Ju, şirketin tahvil ihraç ederek edindiği fonlarla Bitcoin alması sayesinde, gerçek sermayeden çok daha büyük bir piyasa değeri artışı sağladığını ifade etti.
Kısa vadeli beklentim olumsuz
Ju, birçok yatırımcının on-chain verilerin tüm sermaye hareketlerini yansıtamayacağını düşündüğünü de belirtiyor. Ancak borsalardaki para yatırma ve çekme işlemleri, kurumsal ETF faaliyetleri ve saklama cüzdanlarının hareketliliği büyük ölçüde takip edilebiliyor. Dolayısıyla, bu veriler yeterince güvenilir ve piyasadaki eğilimleri okumak için güçlü bir dayanak oluşturuyor. Ju, bu nedenle teknik verilerin hala spekülatif farklı verilerden çok daha güven verici olduğunu düşünüyor.