Çin’in Radikal Projesi İçin Blockchain Kullanılabilir Mi?
Bulut teknolojisinin hayatımıza girmesiyle beraber, devasa boyuttaki verileri kolayca saklayabiliyor ve istediğimiz zaman bu verilere erişebiliyoruz. Bu teknolojinin bize sağladığı fayda gerçekten yadsınamaz ama blockchain teknolojisi, bize bu teknolojinin faydalarından daha fazlasını sunuyor. Blockchain teknolojisi ile verileri kolayca saklayabiliyor aynı zamanda onları herhangi bir etkiden koruyabiliyoruz. Dahası ödemeler konusunda günlerce süren işlemleri, dakikalara indirebiliyor, bir tedarik zincirini bütün saydamlığı ile takip edebiliyoruz. Bu faydalar şu ana kadar sadece görebildiklerimiz…
Bir çok işletme ve kurum bu teknolojinin avantajlarını görüyor ve rotasını bu yöne çeviriyor. Bunlardan en sıcak olanı Çin. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada, ülkenin bu teknoloji üzerine yoğunlaşması gerektiğini vurgulamıştı. Bu vurgu yerini buldu. Çin’in önümüzdeki sene blockchain teknolojisine olası harcamasının 2 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyor. Dahası ise Çin, blockchain teknolojisini bilim kurgu filmlerideki projesi için kullanabilir.
Çin yaklaşık 5 yıl önce ‘Sosyal Kredi Sistemi’ adında bir proje duyurmuştu. Bu projede insanların, ödeme verileri, sosyal medya etkileşimleri, satın alma geçmişlerini, güvenlik kamerası görüntüleri, konum bilgileri gibi bir çok veri birleşip, sosyal bir puan ortaya çıkaracak. Bu puan da insanların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak veya zorlaştıracak. Bu proje merak edenler için Black Mirror’ın bir bölümde itinayla işlenmiş.
Çin’in bu dev ve radikal projesi için blockchain sistemini kullanması veya bu teknolojiden yarar sağlamasına hemen hemen kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü verilerin saklanması, değiştirilememesi ve bu işlemlerin anlık yapılabilmesi, blockchain teknolojisinin en iyi yaptığı şey.
Çin’in bu radikal projeyi, 2020 yılının başında gerçekleştireceği öngörülüyor.