Global Times’a göre, konunun yakın kaynakları, Çin’in merkez bankası dijital para birimi üzerindeki araştırmalarını, koronavirüsün patlak vermesi nedeniyle ilk çeyrekte ertelediğini söylüyor. Tabi bunun yanında , ülkenin merkez bankası sürece ayak uyduracak teknolojik temele, kaynaklara ve bol yeteneğe sahip olması için dijital para planlanını devam ettirecek.
Merkez bankası yetkililerinin hala DCEP’nin gerçek nakit olarak dolaşabileceği uygulama senaryolarını tartışmasına rağmen, kaynaklar DCEP’nin pilot çalışmasının bu yıl planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.
Tsinghua Üniversitesi Yangtze Delta Bölgesi Enstitüsü’nün Blockchain Araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı Cao Yin, “Merkez bankası uzun süredir hem teknolojik hem de teorik olarak lansmana hazırlanıyor. Teknolojik yol haritası zaten düzenlendi.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Merkez bankasının dijital para ekibinin araştırma sürecinde küçük bir gecikmeyle başa çıkmak için yeterli araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışanına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca basında çıkan haberlere göre, merkez bankasının araştırma enstitüsü dijital paralarla ilgili 65 patent için başvururken, Çin Merkez Bankası’nın baskı bilimi ve teknolojisi enstitüsü 22 patent için başvuruda bulundu. Bazı uzmanlar, DCEP’nin (elektronik ödemeler için dijital para birimi), lansmanında yer alan patentlerin, ihraç, dolaşım ve geri dönüşüm de dahil olmak üzere, tüm başvurular için temel oluşturduğuna dikkat çekti.
Son olarak Şubat ayında bir IDC raporuna göre, 2023 yılına kadar Çin şehirlerinin yaklaşık yüzde 10’unun blockchain teknolojisine dayanan dijital para birimini kullanmaya başlayacağı tahmin ediliyor.