Teknoloji hayatımızın hemen hemen her alanına katılıyor ve gelenekleri tamamen yıkıyor. Pek çok insan için imkansız gelen şeyler bir bir gerçekleşiyor. Davanızın kararını bir robotun verdiği hayal edin veya mahkeme salonuna gitmeden, duruşmaya katılabileceğinizi… Yenilikçi teknolojiler, vizyoner insanlar ile buluştuklarında köklü sistemleri bile, bir çırpıda tarihin tozlu sayfalarına gönderebiliyor.
Çin, 2017 yılında dünyanın ilk akıllı internet mahkemesini kurmuştu. ‘Geleceğin Mahkemeleri’ olarak adlandırılan bu mahkemeler, blockchain ve yapay zeka teknolojileri ile geliştirilmiş bir girişim. Vatandaşlar bu mahkemeler sayesinde, yapay zeka destekli hakimlerle birden fazla ekranda iletişim kurabiliyor aynı zamanda kararları mesaj yoluyla öğrenebiliyor. Vatandaşlar fiziksel olarak görünmelerine gerek kalmadan, yapay zeka destekli hakimlerle görüşebiliyor.
Bu teknoloji sayesinde, mahkeme sürecinde boşa geçirilen vakitlerden büyük oranda tasarruf ediliyor ve maliyetler aynı oranda düşüyor. Ayrıca vatandaşların ve kamu personellerinin bir çok evrakla uğraşmasına gerek kalmıyor çünkü blockchain teknolojisi ile kayıtlar sorunsuz ve değiştirilemez şekilde tutuluyor.
Çin’in resmi haber ajansının verilerine göre, Çin’in akıllı mahkemeleri, bu yılın mart ve eylül ayları arasında, 3.1 milyondan fazla davayı gerçekleştirdi.
Çin’in Yüksek Mahkemesi konuyla alakalı şu açıklamaları yaptı:
“İnternet mahkemeleri, ilgili taraflar bu verileri dijital imzalar, güvenilir zaman damgaları, karma değer doğrulaması ya da blockchain aracılığıyla toplayıp depolarlarsa kanıt olarak sunulan dijital verileri tanıyacak ve kullanılan bu teknolojinin doğruluğunu ispatlayabileceklerdir”
REKLAM