Çin Merkez Bankası, 2021’in İkinci Yarısında da Kripto Baskılarına Devam Edecek
Son güncellenme : 02.08.2021 - 10:31
Çin Halk Bankası, 2021’in ikinci yarısında ülkede devam eden kripto para baskısıyla ilgili bazı kararlara vardı. Dün gerçekleşen bir konferansta, trading ve borsa platformlarının düzenleyici gerekliliklere uymasını ve operasyonlarını da bu şekilde düzenlemelerini sağlayarak Çin’de dijital para ticareti üzerindeki yüksek baskıyı “sürdürmek” konusunda bir fikir birliğine varıldı.
Çin merkez bankası muhtemelen yılın ikinci yarısında kripto para birimleri üzerindeki baskıyı ilerletmek için herhangi bir sert ve hızlı politika değişikliği yapma niyetinde değil. Bunun yerine, konferansta, daha önce uygulanan düzenlemelerin izleneceğini belirtildi.
“Toplantıda vurgulanan şey yılın ikinci yarısında kripto üzerindeki baskının güçlendirilmesi yerine “korunması” idi; bu, büyük yeni politikalar olmayacağı, ancak mevcut politikaların devam edeceği anlamına gelebilir.”
The meeting emphasized that the crackdown on crypto in the second half of the year is to “maintain” rather than strengthen, which may imply that there will be no big new policies, but the continuation of current policies. https://t.co/9X2bgOCBym
REKLAM
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) July 31, 2021
Çin’in CBDC Gelişimi ve Kripto Baskısı
Toplantıda, Çin’in kripto baskısı ve CBDC gelişimi, yani dijital RMB ile ilgili hedefleri vurgulandı. Çin’in en önemli önceliklerinden biri, döviz işbirliği ve offshore RMB(çin yuanı) piyasasının gelişimi üzerinde çalışarak uluslararası arenaya girmek.
Küresel genişlemenin bir parçası olarak merkez bankası, projeye daha fazla bölgeyi dahil ederek sınır ötesi ticaret ve yatırım pilotlarını da genişletmeyi planlıyor. Ayrıca, banka, yabancı kuruluşlar tarafından yurt içi tahvil ihracı için yönetim politikalarının büyütülmesini ve değiştirilmesini de içerecek olan dış borç kaydı ve yönetimi reformunu hızlandırmayı amaçlıyor.
CBDC, RMB’nin Uluslararası Hale Gelmesine Yardımcı Olacak
Ülkenin RMB’yi ticaret, ödemeler ve uluslararası rezervler açısından dünyanın en büyük üçüncü para birimi haline getirmenin bir yolu olarak Dijital Renminbi’yi (e-CNY) tanıtması göz önüne alındığında, Çin’in CBDC’lerini uluslararasılaştırmaya olan ilgisi şaşırtıcı değil. Ve devlet medyası China.org’a göre bu projeler işe yarıyor gibi görünüyor:
“IMI araştırmasına göre, enstitü tarafından 2010 yılında oluşturulan Çin para biriminin uluslararasılaşma seviyesinin bir göstergesi olan RMB Uluslararası Endeksi (RII), on yıl önceki 0.02’den geçen yılın sonundaki seviye olan 5.02’ye yükseldi.”
Bunların yanı sıra Çin Halk Bankası; Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları sırasında dijital para birimini test etmeden önce CBDC’leri güçlü pilot projelere sokmak ve sınır ötesi e-ticarete genişletmek gibi bazı faaliyetlerde bulunuyor.