1987’de Nobel ödüllü James Tobin, bir perakende merkez bankası dijital para birimi konseptini önerdi. Buradaki fikir, merkez bankalarının “mevduat kolaylığı ve para güvenliğiyle birlikte bir kamu ödemeleri ortamı yaratmasıydı.
Son zamanlarda dijital para birimi konsepti ciddiye alınan bir fikir haline geldi. İlk örneklerden biri olarak, Sveriges Riksbank Vali Yardımcısı Cecilia Skingsley, 2016’da şöyle bir açıklama yaptı:
“Riksbank bunu bir elektronik biçimde sağlayarak genel halkın merkez bankası parasına olan ihtiyacını karşılamayı dikkatlice düşünecektir”
Bitcoin gibi kripto para birimlerinin popülaritesi ve Facebook’un Diem’i gibi stabilcoin projelerinin duyurularıyla eyleme çok daha fazla merkez bankası katıldı. Kovid-19 salgını sırasında azalan nakit kullanımı da bu tartışmaya fazla bir heyecan kattı.
Sonuç olarak, CBDC’lerin araştırılması ve geliştirilmesi artık dünya çapında gerçekleşiyor. Oluşturulan veritabanına göre, Kasım 2020 sonu itibariyle, 46 para otoritesi toptan veya perakende CBDC’yi araştırıyor ve geliştiriyor.
Kaynak: coindesk