Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarını ele geçiren kripto para çılgınlığı, Güney Amerika ülkelerinin de dikkatini çekmeye başladı. Son bilgilere göre, Brezilya merkez bankası da dijital para birimleriyle ilgilenmeye başladı. Öyle ki banka, kripto endüstrisini incelemek için yeni bir ekip oluşturdu.
Brezilya Kendi CBDC’sini Çıkarabilir
Bankanın açıklamasına göre, Brezilya’da çevrimiçi ödemeler son birkaç yıldır keskin bir şekilde artıyor. Çevrimiçi ödeme çözümlerine ilgi duyan daha fazla insanla birlikte, daha işlevsel çözümlere yönelik yeni bir ihtiyaç da ortaya çıktı. Kendi CBDC’sini (dijital gerçek) geliştirmek, halihazırda banknot ya da madeni para basma ve bakım maliyetini düşürmek gibi bir dizi avantaj sunuyor. Brezilya, her yıl dolaşımda sürekli olarak, yeteri kadar kağıt paranın işlevsel bir arzının olması için her yıl bir servet (yaklaşık 90 milyar real veya 16 milyar dolar) harcıyor.
Aslında banka, tek başına bu amaç için harcanan miktarın ülkenin tüm GSYİH’sının (gayri safi yurtiçi hasıla) %1 ila %2’si arasında olduğunu kaydetti. Henüz dijital para birimleri çıkararak ne kadar tasarruf edileceğini ve Brezilya ekonomisi üzerindeki etkisinin toplam kapsamını belirleyemedi. Ancak, bulguların yeterince faydalı olmaması durumunda bir sorun yaşanmayacağı da de belirtti.
Yeni kurulan banka içindeki grup yerel bir coin fikrini onaylasa bile, merkez bankası yine de kendi kripto para birimini ihraç etmeyebilir. Bu, banka yetkilisi Rafael Sarres de Almeida tarafından doğrulandı ve şu anda çalışmanın tek gerçek amacının, ülkenin konuyla ilgili bir yanıt sağlamasına yardımcı olmak olduğunu ekledi.
Ancak ortada olan bir gerçek var ki; Güney Amerika ülkeleri zaten kriptoyu kabul etmeye fazlasıyla istekli. Örneğin Arjantin ekonomik krizi, Bitcoin kullanımında bir artışa neden oldu. Ayrıca, kripto para biriminin büyük ölçüde kullanıldığını gören ve birkaç yıldır yerli dijital parası Petro’nun kullanımını teşvik etmeye çalışan Venezuela da bu listede yer alıyor.