Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio: “Resesyondan kötüsü yaşanabilir”
Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio, ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı ek gümrük vergisi kararları sonrası küresel ekonomide artan bencillik ve olası krizleri yorumlayarak ABD'nin resesyondan da kötüsünü yaşama ihtimalini tartıştı. Dalio, itidal çağrısı yaparak ortak bir zeminde sorunların çözülmesini öneriyor.

Yayınlanma: 14-04-2025 11:50 Son güncellenme: 14.04.2025 - 11:51
Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio, 13 Nisan 2025 tarihinde CNBC’nin Meet the Press” programında küresel ekonomiye ilişkin negatif duygular hissettiğini belirten açıklamalarıyla gündeme geldi. Dalio, küresel ekonominin zorluklarla mücadele etmek zorunda kalacağını ve politikaların alacağı kötü kararların ise çok daha olumsuz durumlar yaratabileceğine inanıyor.
Geçmişte yaşanan ekonomik krizlere vurgu yapan Dalio, ülkelerin bencil tavrını sürdürmeye devam etmesi halinde küresel ekonomide de sarsıntıların devam edeceğini belirtti. Ünlü isim, ABD siyasetindeki belirsizlikler başta olmak üzere Trump’ın aldığı sert kararların bu sarsıntının başında olduğunu belirtti. Dalio’ya göre bu sarsıntı olası bir resesyon riskini arttırmaya ve bu risklerin kötü yönetilmesi de çok daha büyük krizlerin kapısını açmaya muktedir görünüyor.
Ray Dalio resesyondan da kötüsünü tetikleyecek faktörleri tartıştı
Ray Dalio, ABD’de artan kamu borcuna dikkat çekse de bu kamu borcuyla birlikte oluşan bütçe açığının ek gümrük vergisi veya küresel ticarete zarar verecek sert kararlar ile düzelmeyeceğini düşünüyor. ABD’nin hisse senedi ve tahvil piyasası gibi geleneksel varlıklara oldukça bağlı olduğunu belirten Dalio, 2008 yılında yaşanan krizin de ötesine geçebilecek sarsıntı risklerine dikkat çekti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 Nisan 2025 tarihinde Çin’e uygulamaya başladığı ek gümrük vergileri önce geleneksel piyasalarda bir düşüşü tetiklemiş ve hemen ardından da Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasasında da sert bir düşüşle karşılık bulmuştu. Bitcoin fiyatı o dönem 76.000 dolara kadar gerilese de yatırımcıların sert satışlar yapmaması ve büyük sorunların genelde vadeli işlem piyasasıyla sınırlı kalmasının etkisiyle Bitcoin bu düşüşlerden kısa sürede kurtulmayı başardı.
Trump’ın aldığı kararların iPhone başta olmak üzere üretim merkezleri Çin olan teknolojik cihazların satışını nasıl etkileyeceği tartışmasının arttığı bir dönemde Beyaz Saray bazı teknolojik ürünlerin ek gümrük vergisinden muaf olacağını belirterek alınan kararların ani ve temelsiz olduğu tartışmalarını da arttırdı.
Çin’in de bu ek gümrük vergilerine misilleme yapmasıyla işler daha karmaşık hale gelirken, birçok ABD’li siyasetçi ve ekonomist itidal çağrısında bulunarak ortak bir zemin üzerinden anlaşma yapılması ve küresel ekonominin de çıkarlarının gözetilmesini talep ediyor. Alınan kararların siyasi temelli olduğu vurgusu başı çekerken, ABD’nin de ekonomik riskleri olabildiğince azaltarak bütçe açıklarını çözmeye çalışması gerektiği belirtiliyor.