Brexit Sonrası Birleşik Krallık, Kripto Piyasasına Hangi Düzenlemeleri Getirebilir? Parlamento Üyesi Açıkladı!
Son haftalarda, Birleşik Krallık’ta Brexit’in potansiyel ekonomik faydaları hakkında çok fazla tartışma yapılıyor.
Bununla birlikte, ekonominin şimdiye kadar fazla dikkat çekmeyen bir alanı var: kripto para piyasası. İngiliz politikacı Matt Hancock The Express’e verdiği demeçte, Brexit’in Birleşik Krallık’a AB’nin “kısıtlayıcı” yapısını benimsemeye zorlanmak yerine kripto para birimleri için “dinamik” bir düzenleyici çerçeve oluşturma şansı verdiğini söyledi.
Parlamento Üyesi, teknolojinin Birleşik Krallık için yeni fırsatlar yaratabileceğine de inanıyor. Hancock’a açıkça Brexit sonrası kriptonun ülke ekonomisinde rol oynayıp oynamayacağı sorulduğunda, olumlu yanıt verdi:
“Evet. Artık AB’nin kısıtlayan düzenleyici rejimini uygulamak zorunda değiliz ve bunun yerine daha dinamik olan kendi sistemimizi tasarlayabiliriz.”
Bitcoin’e kendisinin yatırım yapıp yapmadığı sorulduğunda ise Hancock, “Henüz yapmadım ama düşünebilirim” dedi:
“Açıkçası kripto para birimleri bazıları için bir yatırımdır ve temel alınan teknolojinin, örneğin ödemelere yardımcı olma ve yerleşik şeffaflığa sahip akıllı sözleşmeler gibi çok yüksek potansiyeli vardır.”
Kripto Piyasasının İhtiyacı Olan Düzenleme
Bazı destekçiler kripto para birimlerinin, açık bir pazar kurarak ekonomiyi demokratikleştirmeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmelerin ticaretin önündeki birçok bürokratik engeli kaldırarak ekonomilerin daha verimli çalışmasını sağlayacağını düşünüyorlar.
Öte yandan eleştirmenler, kripto para biriminin etkin bir şekilde düzenlenmemiş bir pazar yaratması ve Bitcoin gibi varlıkların değişken olması nedeniyle, bu varlıkları tehlikeli yatırımlar olarak değerlendiriyorlar.
Konuyla ilgili olarak Hancock, İngiltere’nin benimsenme açısından “düzenleyici bir yaklaşım” göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi:
“Düzenleyici bir rejim liberal olmalıdır, böylece insanlar kripto varlıkları serbestçe alıp satabilir, ancak piyasaların adil olduğuna dair temel güvence de sağlanmalıdır”