Bloomberg Yazdı: Türkiye, BRICS Üyeliği için Resmen Başvurdu
Türkiye, küresel etkisini artırma amacıyla BRICS grubuna katılmak için resmî başvurusunu yaptı. Ekonomik güç dengesini değiştiren BRICS, dünyanın en büyük nüfus ve ekonomilerinden oluşan bir platformdur.
Türkiye, küresel piyasalarda etkisini artırma ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni diplomatik bağlar kurma hedefi doğrultusunda BRICS grubuna katılmak için resmî başvuruda bulundu. Bloomberg haber ajansına dayandırılan bilgilere göre, Türkiye’nin bu adımı, dünya çapında güç dengesinin değiştiği bir dönemde, farklı ülkelerle daha güçlü ilişkiler kurma arzusunu yansıtıyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin NATO üyesi olarak yükümlülüklerine sadık kalırken çok kutuplu bir dünya düzeninde etkisini artırmayı amaçladığı belirtiliyor.
Haberde, Türkiye’nin BRICS üyeliğinin ekim ayında Rusya’da düzenlenecek BRICS zirvesinde ele alınacağı ifade edildi.
BRICS Nedir ve Kimlerden Oluşur?
BRICS, başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltmasıyla 2001 yılında İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından gündeme getirildi. O’Neill, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in yükselen ekonomik potansiyelini vurgulayan bir makale yayımlamıştı. Birliğin resmî kuruluşu ise 2009’da Rusya’nın girişimleriyle gerçekleşti. Bu süreç, ABD ve Batı’nın küresel egemenliğine karşı bir denge oluşturmayı amaçlayan gayri resmi bir platformun doğmasına yol açtı. 2010’da Güney Afrika’nın da katılımıyla grup bugünkü BRICS adını aldı.
Bugün BRICS’in en büyük ekonomik gücü, 18,5 trilyon dolarlık bir ekonomiyle Çin’dir. Onu, 4,1 trilyon dolarla Hindistan, 2,2 trilyon dolarla Brezilya ve 1,9 trilyon dolarla Rusya takip ediyor. Suudi Arabistan ise 1,1 trilyon dolarlık ekonomisiyle öne çıkıyor. Birliğin diğer üyeleri arasında BAE (536 milyar dolar), Güney Afrika (401 milyar dolar), İran (386 milyar dolar), Mısır (257 milyar dolar) ve Etiyopya (192 milyar dolar) yer alıyor. BRICS’in toplam nüfusu yaklaşık 3,5 milyar kişiye ulaşarak dünya nüfusunun yüzde 44’ünü oluşturuyor.