Kıdemli piyasa editörü John Authers, Bloomberg’un yayınladığı bir raporda, Bitcoin’in enflasyondan korunma amaçlı bir varlık olarak ortaya çıkışı hakkında fikirlerini belirtiyor. Rapor, kripto para biriminin yükselişinin nasıl altının zararına olduğunu araştırıyor.
Authers, Bitcoin’in “gerçek” değerini belirlemek için, onu varsayımsal yokluğundan ve mevcut ekonomik bağlamından türetmeyi öneriyor. Tarihsel olarak insanlar, yüksek enflasyon riski karşısında altını kendilerini garantiye almak için bir varlık olarak kullanmışlardır. Authers bu konuyla ilgili: “İnsanlar enflasyon konusunda çok endişeli olmadığında hazineler altını yenerken, enflasyonla ilgili endişeler söz konusu olduğunda altın kazanır. Ancak şu an, ikisi de düşüyor.” yorumunu yaptı.
Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, gümüşe göre altın performansının fiyatı geçen yıl düştü. Bu panik dönemi, alışılmadık bir dönemdir. 1980’den beri altın bu yarıçap içinde değer kazandı. Bu, tarihsel olarak tersinin doğru olması gereken bir “panik” zamanında bile meydana geldi.
Yazarın aktardığı, BCA Research’ten Dhaval Joshi’nin araştırmasına göre; insanlar “anti fiat” bir varlık aradığında, hükümetlere olan güven kaybolduğunda ya da bir para birimi uzun vadeli satın alma gücünü yitirdiğinde hep altın talebi arttı. Yani temel olarak, Covid-19 salgınından bu yana olan her şey diyebiliriz.
Authers, altının artık neden eskisi gibi değer görmediğini açıklamak için şunları söyledi:
(…) Bitcoin alternatif bir anti-fiat varlık olarak yükseldi. Başlangıcından bu yana Bitcoin, dijital para birimine eşlik eden özgürlükçü, hükümet karşıtı fikirler nedeniyle popüler oldu Bitcoin’in ölçeğindeki artışın daha iyi bilinir hale gelmesi ve artık elde edilmesinin çok daha kolay olması, onu parlak metal için çok daha uygun bir rakip haline getiriyor.”
Bitcoin, Altının Pazar Payını Ele Geçiriyor
Bunun kanıtı olarak yazar aşağıdaki grafiği sunuyor. Bu grafik, altının kümülatif akışındaki düşüşe karşın Bitcoin’deki artan akışları gösterir.
Bu durum, yatırımcıların Bitcoin’e, kripto para birimine dayalı türevlerine veya BTC’ye doğrudan veya dolaylı maruz kalmasını sağlayan finansal ürünlere sermaye tahsis etmesiyle ortaya çıkıyor. Kurumlar kripto para birimi üzerine en büyük bahislerini yapmış gibi görünüyor. En azından Google verilerine göre, “Bitcoin Satın Al” aramalarındaki düşüşün gösterdiği şey bu. Authers ekliyor:
“Bitcoin’in geçen yılki performansı, tahvil getirilerindeki hareketlerle doğrudan uyumludur. Getiri yükseldiğinde Bitcoin de yükselir. Bu, dijital para biriminin doğrudan “reflasyon ticaretinden” veya enflasyonun gelmekte olduğu inancından fayda sağladığı anlamına gelir.”
Sonuç olarak Authers, yükselen enflasyonist oran korkusunun neden olduğu bir korelasyon olduğunu, bu korelasyonun BTC için pozitif, altın için ise negatif olduğunu belirtiyor. Bu durumda da, değerli metal, Bitcoin ile karşılaştırıldığında “daha zayıf” bir enflasyon önleyici varlık olarak algılanıyor.
Buna paralel olarak yazar, BTC’deki mevcut durgunluk ile tahvil piyasasındaki “duraklama” arasında bir bağlantı olduğunu da belirtiyor. Tıpkı kripto para birimi gibi, 10 yıllık Hazine tahvilleri de son 30 gündür yatay bir hareket sergiledi.