Blockchain teknolojileri sadece mali alanlarda değil, hemen hemen bütün alanlarda geniş çözümler üretiyor. Düşük maliyet, şeffaflık ve yüksek verimlilik ile bir çok sektör için ilaç olmaya devam ediyor. Aslına bakarsanız blockchain girişimleri ilk olarak 2013 yılında ciddi bir şekilde girişimlere konu olmaya başladı. O dönemlerde sadece mali konularda kalan girişimler, gün geçtikçe yelpazesini büyütmeye devam etti.
Blockchain teknolojileri, hayatımızın en temel yönlerinden biri olan sağlık için de bir çok çözüm üretti. Lakin, sağlık sektörü diğer sektörlere nazaran daha geç tanıştı blockchain ile. Bu sektörde blockchain çözümleri genel itibariyle 2016 yılında hızlanmaya başladı.
Sağlık sektörü demişken, hayatımızda büyük yer tutan COVID-19’dan da bahis etmeden olmaz. Blockchain teknolojileri, bu virüs ile olan savaşımızda da bize yardımcı oluyor. Örnek verecek olursak, Kanada merkezli bir blokzinciri şirketi olan VitalHub, DOCit adlı blockchain tabanlı bir COVID-19 elektronik tarama aracı kullandı. Bunun yanı sıra yine COVID-19 ile mücadele için birçok sertifika doğrulama ve tedarik zinciri izleme çözümü duyurulmuştu.
Ayrıca Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, son yılda dünyadaki girişimlerin %25’i sağlık sektörü için yapıldı. Bu oran oldukça dikkat çekici. Peki, blockchain teknolojisi sağlık sektörü içinde ne kadar etkin? Gelin bunu hep beraber görelim…
Hasta Kayıtları
Sağlık sektörü, bilgi depolama konusunda bir çok sektörün önünde. Çünkü bir hastanın bilgilerini gizli ve saydam bir şekilde tutmak, bunları sağlık içindeki diğer sektörlere aktarabilmek ve her işlemde bir çok yeni bilgiyi ekleyip çıkarmak gerçekten zorlu bir iş. Blockchain teknolojisi de, sektördeki bu zorlu dağı görmüş ve çözümlerini sunmuş: New Jersey merkezli tıbbi faturalama ve sağlık odaklı BT şirketi olan MTBC, birden çok elektronik sağlık kaydı sistemi (EHR) arasında izinlerle değiş tokuş edilen tıbbi kayıtların referanslarını tutan bir blockchain ağı uyguladı. Hastalar, EHR mobil uygulaması aracılığıyla kayıtlarına erişimi kontrol edebiliyor ve EHR’si ağa katılan herhangi bir sağlayıcıya izin verebiliyor.
İlaç Tedariği
Dünya üzerindeki her şeyin tedarik süreci özenli olmalı elbette. Lakin konu sağlık sektörü olunca bu özen ve dikkat en yüksek safhaya çıkıyor. Blockchain teknolojileri genel olarak tedarik zincirinde daha çok çözüm sunuyor. Çünkü anında izlenebilme yeteneğini taraflara sunabiliyor. Sağlık sektöründe de bir ilacın üreticiden hastaya kadar güvenli bir şekilde ulaşabilmesi için blockchain teknolojisi anahtar rol oynuyor. Yapılan araştırmalar blockchain teknolojisinin sağlık sektöründe en çok tedarik zincirinde kullanıldığını gösteriyor.
Sonuç olarak, sağlık sektörü bu teknoloji için büyük bir potansiyel içeriyor. Özellikle blockchain teknolojisinin şeffaflığı ve anında izleme yeteneği sektör için büyük önem taşıyor.