Blockchain, Küresel İşgücü Piyasası İçin “Çözüm” Olarak Görülüyor
Yeni bir rapora göre, Blockchain, küresel işgücü piyasasında güvensizliğin artması nedeniyle bireylerin kişisel verileri üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olabilir.
Amerikan Eğitim Konseyi’nin raporu, Kasım 2019 ve Şubat 2020 arasında, COVID-19 krizi dünya çapında ekonomik olarak çöküşe neden olmadan önce yapılan araştırmalara dayanıyor. Krizden önce toplanan verilere göre, rapor son 10 üniversite mezunundan 4’ünün istihdam sorunu yaşadığını ve ortalama istihdam süresinin 4,2 yıla düştüğünü gösteriyor.
Raporun yazarlarına göre, blockchain teknolojisi, bireylerin bu giderek zorlaşan alanda hareket etmek için ihtiyaç duydukları kimlik bilgilerini kontrol etmelerine ve izlemelerine yardımcı olabilir.
Raporda, “özellikle blockchain teknolojisinin”, daha kolay yönetim için elektronik olarak depolanan “eğitim ve iş arasında daha verimli, dayanıklı bağlantılar” oluşturulmasına yardımcı olabileceği yazıyor.
Raporda, “beşeri sermaye verileri”, akademik yeterlilikler ve iş deneyimi gibi bireyler hakkındaki bilgilere dayandırılıyor. Bu bilgiler, çalışanların “eğitim, işveren ve işgücü paydaşları” ile daha verimli bir şekilde “işlem yapmalarına” olanak sağlayabilir. Araştırma, mevcut uygulamanın çalışanların bu kayıtların kontrolünü sınırlandırdığını ve işgücü piyasasındaki bireyler için bir ajans eksikliği yarattığını göstermektedir.
Bunun yanında eğitim bilgileri genellikle merkezi sistemlerde saklanır. Rapordaki sorun, verilerin, bu verileri oluşturan kişilerin rızası veya bilgisi olmadan değiştirilebileceği, silinebileceği ve paylaşılabileceği yönündedir. Blockchain teknolojileri ise doğası gereği daha şeffaf, kalıcı, değişmez bir alana olanak sağlar.
Blockchain teknolojisi, kendi kendine egemen kimlikle ilgili standartların yardımıyla, birey tarafından kontrol edilen bu bilgilerin güvenilir, gerçek zamanlı kayıtlarını oluşturabilir.