Son güncellenme : 08.04.2021 - 19:54
Görünüşe göre Türkiye’de Bitcoin’e olan ilgi gittikçe azalıyor. Türkiye ilgisini, potansiyeli olduğuna inandığı diğer kripto varlıklarına, altcoin’lere yönlendirmeye başladı. Bu arayışta Türk trader’lar Google aramalarından da anlaşıldığı üzere son günlerde gözünü Bittorent’in yerel token’ı BTT’ye çevirmeye başladı. Biz de spot ışıkları altında olan bu kripto para birimiyle ilgili bir rehber hazırladık.
Rehber İçeriği
Bittorent (BTT) Nedir?
BitTorrent, eşler arası bir ağ üzerinden dosya paylaşımını kolaylaştıran bir yazılım başlattığı 2000’lerin başında, birçok müzik ve film meraklısının gönlünü çaldı. İnsanlar dosyaları tek bir sunucuya indirmek veya yüklemek yerine, kullanıcıların birbirleriyle dosya ve veri alışverişi yapmalarını sağlayan bir yazılımı işleten bilgisayar ağına katıldılar.
Ancak sonrasında, BitTorrent, kitlesel popüler hizmeti aracılığıyla para kazanmakta sorun yaşamaya başladı. Bu nedenle BitTorrent, 2019 yılında TRON blockchain’in yaratıcıları olan TRON Vakfı tarafından satın alındı.
BitTorrent ekibi, asıl ilgiyi toplayan BTT token ile, torrent’lemeye teşvikler eklemeyi, yavaş indirme hızı ve zaman içinde dosyaların azalan geçerliliği gibi sorunları çözmeyi umuyor. BTT coin, dosyaları talep eden veya indirme hızını artırmak isteyen kişiler tarafından satın alınır ve harcanırken, sağlayıcıların da dosyaları sistemlerinde paylaşabilmeleri için BTT alıp satmaları gerekir.
BitTorrent’i Kim Yarattı?
BitTorrent ilk olarak 2001 yılında geliştiriciler Brad Cohen ve David Harrison tarafından piyasaya sürüldü. Kripto topluluğunun yakından tanıdığı Justin Sun tarafından yönetilen TRON, 2018’de BitTorrent’i satın aldı. Satın alma işleminden sonra, BTT token, 2019 yılında BitTorrent ekibi tarafından ICO ile halka açıldı. Satış, toplam BTT arzının yüzde 6’sı yani yaklaşık 7,2 milyon dolar’la meydana geldi.
BitTorrent Token Nasıl Çalışır?
BitTorrent, temelde, dosya paylaşım isteklerini hesaplamak için ağına erişen tarafları birbirine bağlayan bir yazılımdır. İşlemler, bir kullanıcı, dosyaları bilgisayarında barındıran sağlayıcılardan dosya istediğinde başlar.
Bir dosyayı barındıran sağlayıcılar, onları birkaç parçaya ayırır. Talep edenler, söz konusu dosyayı indirmek isterlerse, aynı dosyanın parçalarını birden çok sağlayıcıdan teslim alırlar.
Bittorrent’in BTT ile genişletilmesi, sunucu ve ağ etkisini azaltmak için büyük dosyaları paylaşmanın verimliliğini artırırken, onu daha dağıtılmış bir ağ dengeleme sağlayıcısı haline getirmeyi amaçlıyor.
BitTorrent’in Yapısı
BitTorrent’in dosya işlemleri kendi yazılımı tarafından kolaylaştırılırken, ağ tüm BTT işlemlerinin kaydını tutmak için TRON blockchain’ine bel bağlamaktadır.
Bir teklif, kullanıcılar ve servis sağlayıcıları arasında eşleştirildiğinde, TRON’da, paylaştıkları dosyanın parçasına göre sağlayıcı başına gereken mikro ödemeleri kolaylaştırmak için bir ödeme kanalı oluşturulur. Hizmet tamamlandıktan sonra ise bu mikro ödemeler paketlenir, hesaplanır ve TRON blockchain’ine kaydedilir.
BTT’yi Neden Kullanmalısınız?
BTT, ekosistemin merkezi özelliği olma hedefi ile ağdaki özelliklere erişmek için gereken kripto para birimi olarak hizmet eder. Kullanıcılar sağlayıcılarla anlaşmalar yaptıklarında kullanılacak tek ödeme şeklidir.
BTT token’ın yardımıyla, daha hızlı indirme ve daha hızlı ağlara erişim sağlayabilirsiniz. BTT token’ları, TRON blockchain’i tarafından desteklenir. BTT ayrıca, hizmet talep edenlerin tekliflerinin reklamını yapmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir içerik dağıtım hizmeti olarak hareket eder.
Ek olarak hizmet talep edenler, BTT satın alıp harcayarak, dosya indirmelerine öncelikli erişim ve indirme hızını artırmak için hesaplama hizmetleri satın alma olanağına da sahip olurlar.
Kullanıcılar, dosyaları verimli ve ücretsiz bir şekilde paylaşabilmeleri nedeniyle BitTorrent’i çekici bulabilirler. BitTorrent, yerleşik bir kullanıcı tabanından yararlanarak yeni dosya paylaşım uygulamaları başlatmak isteyen geliştiriciler için de caziptir. Yatırımcılar, piyasanın bir gün katılımcıların kullanılmayan kaynaklara daha kolay erişip para kazanabilecekleri eşler arası ağları tercih edeceğine inandıklarından, portföylerine BTT’yi eklemeye çalışabilirler.
BitTorrent fiyat tahmini
Son zamanlarda BTT fiyatları hiçbir neden olmaksızın dikkat çeken bir ralli yaşadı. BitTorrent’in resmi Twitter hesabı, diğer önemli değişikliklerin yanı sıra, daha güçlü güvenliğe sahip ve merkezi olmayan bir ağ da dahil olmak üzere platforma bir dizi güncelleme yaptığını duyurdu. Platform için büyük bir duyuru olsa da, bunun kendi başına bu sıçramaya neden olup olmayacağı belli değil. Trader’ların fırsata atlaması ve haberlere yanıt olarak fiyatların artmaya devam edeceğini umması, ve bu durumun da kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet yaratması mümkün.
Coinpedia, BTT için 2022 fiyat tahminini 10 sent olarak belirledi. Bu, bugünkü seviyelerden yaklaşık %850’lik bir artış anlamına geliyor. Bununla birlikte, Coinpedia’nın 1 sentlik 2021 tahmini bu yıl çoktan aşıldı. Bu nedenle şirketin bu 2022 hedefi için de hala geç değil, hatta beklenenden daha erken ulaşılması çok daha makul görünüyor. Ayrıca Coinpedia, BTT için 5 yıllık hedefini de 1 dolar olarak belirledi ve bu tahmin gerçekleşirse yatırımcılara yaklaşık %8500 getiri sağlayacak.
WalletInvestor ise 1 yıllık tahminini 0,0161 dolar ve 5 yıllık tahminini ise 0,0305 dolar olarak belirledi. Digitalcoinprice’in BTT için 1 yıllık fiyat tahmini 0,0189 dolar iken 5 yıllık tahmini ise 0,0435 dolar.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.
İskender
Simdi anlamadim. Bittorrent coin mi token mi ?
Cevap Yazınİsmet KAÇMAZ
Merhaba Bittorent TRON blockchain alt yapısında çalışmaktadır. Tokenler genellikle Ethereum ağı üzerinde yer almaktadır.