Bitcoin’de Büyük Tuzak: Bütün Piyasayı Aşağıya Çekebilirler!
Son güncellenme : 17.06.2021 - 17:12
Uzun bir yükseliş sezonunun ardından geçtiğimiz günlerde Bitcoin’de sert bir düşüş yaşamıştık. Bu düşüşün ardında bir süre fiyatta yatay hareketle karşılaştık. Özellikle 30.000 Dolar seviyesinin iyi bir destek oluşturduğunu gördük. Bu düşüşten altcoinler de etkilendi ve yatırımcılar yaralarını sarmaya koyuldu.
Lider kripto para, 30.000 Dolar seviyesi ile yaklaşık 40.000 Dolar seviyesi arsında bir süre mekik dokudu. Düşük bir hacimle, denizin üzerinde bir sağa bir sola sallanan tekne gibi işleri akışına bırakmıştı. Ancak şu günlerde, 30.000 Dolar’dan aldığı güçlü tepki yatırımcıların umutlarını taze tutuyor. Gerek RSI’deki pozitif uyumsuzluk gerekse de düşen seviyenin kırılması bir miktar alımı beraberinde getirdi. Piyasada pozitif bir hava oluştu ve zarardaki yatırımcılar durumdan memnun. Yani, güzel bir tuzak için şartlar uygun.
Rehber İçeriği
Bullish Trap
Dikkat! Analizimin bundan sonraki kısmı 18+ olup şiddet ve korku öğelerini barındırmaktadır.
Öncelikle size “Bullish Trap” nedir ondan bahsedeyim. Bullish Trap, piyasada işlerin iyi gideceği algısı oluştuğunda aniden işlerin değişmesi ve kötü gitmesine denir. Yani kelime anlamı “boğa tuzağı” demektir. Peki, Bitcoin’le bunun alakası ne?
Ben elimde veri olmadan konuşmayı sevmem. Zıt kişiliklere sahip olsak da bu konuda Melih Gökçek gibiyimdir. Elimde ne kadar belge yerine geçen kağıt parçası varsa toplar ve derdimi öyle anlatırım. Önce Bitcoin tarafında bir takım pozitif teknik verilerle karşılaştım. Bunlardan ilki, 4 saatlik grafikteki pozitif uyumsuzluktu. Bitcoin grafiği mor seviyenin üzerine atamazken yani, düşerken RSI tarafında bir yükseliş söz konusuydu. Bunun adına pozitif uyumsuzluk diyoruz. Adı gibi pozitif bir durumdur ve yükselişi işaret eder.
Görüldüğü üzere, Bitcoin mor seviyenin altında ve bir düşüş trendinin içerisinde. Buna rağmen, RSI’de bir yükseliş söz konusu ve o da mor seviyenin üzerinde tutunmuş durumda. Ardından Bitcoin’inin mor seviyeyi (düşeni) yukarıya doğru kırması da oldukça pozitif. Peki, ama şeytan bunun neresinde? Büyük resme bakacak ve günlük grafiği açacak olursak önümüze enteresan bir manzara geliyor.
Büyük Resimci Arkadaşlar Toplansın
Bitcoin’deki bu bahsettiğim pozitif havanın bir süre devam etmesini ve Bitcoin fiyatını 43.000-45.000 Dolar direncine kadar getirmesini bekliyorum. Ancak bu direnç güçlü bir direnç ve lütfen küçümsemeyin. Daha önceden bu seviye destek görevi görüyordu ve kırılmasının ardından 30.000 Dolar’a kadar ucu değen bir kırmızı mumla (düşüşle) karşılaştık. Başka bir önemi ise, bu seviyenin üzerine ilk defa bizi atan şey Tesla’nın Bitcoin alımı haberiydi. Şimdi, Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla’dan kaynaklanan bu yükseliş tekrardan Elon Musk’ın açıklamalarıyla son buldu. Dolayısıyla, piyasa için bu seviye kritik bir noktayı temsil ediyor.
İyi haber, $BTC tarafında hem pozitif uyumsuzluk hem de düşen seviyenin kırılması bir yükseliş yaratacak. Dolayısıyla 43.000 Dolar’a kadar yükseliş bekliyorum. Kötü haber, sadece 43.000 Dolar’a kadar yükseliş bekliyorum. Ardından 30.000 Dolar testi öngörüyorum. pic.twitter.com/vJNd2Amlms
— Furkan bozkurt (@BzkrtFrkn) June 13, 2021
Bitcoin’in bu seviyeye kadar gelip tekrardan 30.000 Dolar’a kadar düşmesini bekliyorum. Çünkü bu seviyenin üzerinde uzun süre denemesine rağmen kalıcı olamadı ve düşüş geldi. Son düşüşten bu yana piyasada nasıl bir değişim oldu da herkes bir anda pozitif olacak ve tekrar bu seviyeleri test edeceğiz? Ben bu konuda çok ikna olmadım. Ancak, mesele zaten benim ikna olmam değil. Yatırımcıların ikna olması. Peki, neye ikna olması?
Golden/Death Cross Kardeşler
Yazının buraya kadar olan kısmı bir nevi çerez niyetineydi. Asıl kısım buradan sonrası. Öncelikle, bende 43.000-45.000 Dolar’dan fiyatının tekrar 30.000 Dolar’lara düşeceği algısını yaratan şey gördüğüm “Death Cross”. “Death Cross nedir” bilmeyen arkadaşlar için kısa bir özet geçmek istiyorum. Bunlar ikiz kardeşler aslında. Yani bunlardan iki tane var ve Habil ile Kabil gibiler. Öbürünün adı ise “Golden Cross”. Tamamen birbirlerine zıttırlar. Bu iki oluşum grafiklerde sık sık rastladığımız şeyler olmamalarına rağmen çalışma yani gerçekleşme olasılıkları yüksektir. Peki nasıl çalışırlar?
$BTC “Golden Cross”, 50 günlük ortalamanın (yeşil) 200 günlük ortalamanın (siyah) üzerine atması sonucu piyasada boğayı tetikledi. Böylece, 50 g. ortalama fiyatı hep taşıdı. 50 g. orta. 43.000$ civarında 200 g. orta. altına kıracaktır. Bu da” Death cross” demek ve ayıyı başlatır. pic.twitter.com/Yn6mrdTCR2
— Furkan bozkurt (@BzkrtFrkn) June 13, 2021
Aslında, bunlar iki ortalamanın kesişimine verilen isimdir. Bu iki ortalamadan biri küçük bir trendi (benim bahsettiğim 50 günlük ortalama) diğeri ise daha büyük bir trendi (200 günlük ortalamayı) temsil eder. Bu iki ortalamadan 200 günlük olan, adı üstünde 200 günlük bir ortalamayı temsil ettiği için daha az değişir. Diğeri ise 50 günlük ortalamadır. Bu da 50 günlük bir ortalamayı temsil eder ve 200 günlüğe göre çok daha hızlı değişir. Yani daha hareketlidir. Bu iki ortalamadan 50 günlük olan olayımızın baş karakteridir ve 200 günlük ortalamanın bir altına iner bir üstüne çıkar. Eğer 50 günlük ortalama 200 günlük ortalamayı alttan kırıp üzerine atarsa bunun adın “Golden Cross” olarak geçer ve beraberinde yükseliş trendini (boğayı) getirir.
Eğer tam tersi olursa, yani 200 günlük ortalamayı üstten kırıp altına inerse bu durumda da bir düşüş trendini (ayıyı) beraberinde getirir. Bitcoin grafiğinde de gördüğümüz şey bunun ta kendisi.
Şeikil A’da görüldüğü üzere ilk mavi işaretli yerde 50 günlük ortalama (yeşil) 200 günlük ortalamayı (siyahı) kırıp üzerine atıyor. Ardından da 390 gün süren ve günler öncesinde hala içinde olduğumuza inandığımız o boğayı getiriyor. İkinci maviyle işaretlediğim bölgede ise 200 ve 50 günlük ortalamalar birbirlerine ciddi anlamda yaklaşmış bulunuyorlar. Eğer 50 günlük ortalama 200 günlüğün altına kırarsa zaten piyasanın düşecek sebep aradığı şu günlerde oldukça kötü fiyatlanacaktır. Peki, durum ne kadar kötü ve bunun gerçekleşme ihtimali ne?
Bakın, elçiye zeval olmaz. Bu iki ortalama öyle her gün bir araya gelmezler. Yani, öyle sık sık olan bir olay değil. Bu piyasada yiğitlik sökmez. Ortada bir risk var ve tedbirli olmak lazım. Benim söylediğimi değil aklınızın size söylediğini uygulayın.https://t.co/YBiKRK6m3k
— Furkan bozkurt (@BzkrtFrkn) June 13, 2021
Bekledim de Gelmedin
Beklenen toparlanma hemen gelmeyecek gibi. Bu iki ortalama (50 ve 200 günlük) büyük ortalamalar ve sürekli olarak birbirlerini kesmezler. Yani bu olay sürekli olmaz. Hatta, Bitcoin tarihinde toplamda 6 tane “Golden/ Death Cross” olmuştur ve bunlardan 4 tanesi çalıştı. Yani fena bir olasılık değil. Ayrıca yaşamış olduğumuz boğa piyasasının fitilini ateşleyen de bir Golden Cross olduğu için Death Cross’un çalışma olasılığı yüksektir. Özellikle de 43.000-45.000 Dolar seviyesinin güçlü bir direnç olması da kötü senaryoyu destekliyor.
Yani, BTC bu direnç seviyesine kadar yükselip orada bir süre oyalanırsa Death Cross oluşma ihtimali artar. Burada formasyonun gerçekleşmemesi için Bitcoin’in bu direnci kırıp üzerine atması lazım ki 50 günlük ortalama aşağı değil yukarıya gitsin ve 200 günlüğü kesmesin. Yani Bitcoin’in bu direnç testi oldukça kritik olacağa benziyor.
Eğer ki güçlü bir duruş göremezsek düşüş trendi onaylanabilir. Yatırımcılar bu riskin farkında olacaktır. Fiyat ortalamaların kesişimine geldiğinde bazı yatırımcılar Long pozlarını kapatacak ve risk almayacaktır. Bu durumda Short pozlar ağırlık kazanabilir. Fiyat direnç seviyesini kıramaz ve tekrar aşağıya inerse 50 günlük ortalamayı da aşağıya çekecektir. Bu durumda Death Cross onaylanacaktır. Peki onaylanırsa nasıl bir düşüş izleriz ?
Ne Olacak Yani Ölecek Miyiz ?
İşte burada büyük bir kafa karışıklığı var. Tabi ki de hemen ölmeyeceksiniz. Çünkü piyasa o kadar merhametli değildir. Şaka bir yana, öyle sürekli sert düşüşlerden bahsetmiyoruz. Zaten düşüş trendlerinde de sürekli düşüşler olmaz. Bitcoin, 43.000-45.000 Dolar seviyesinde bir süre oyalanır ve orayı aşamazsa ilk başta sert bir satış gelecektir. Ancak bu satış öyle tek mumda 30.000 Dolar seviyesine kadar bir düşüş olacağı anlamına gelmez. İlk tepki sert olur ardından 30.000 Dolar’a doğru gevşer. Sonra 30.000 Dolar’dan tekrar tepki alır ve biraz yükselir sonra 30.000 Dolar’ı tekrar test eder. Belki daha sonra altına kırar ve bir süre orada oyalanır, gibi gibi. Yani düşüşler ve yükselişler bazen sert bazen kademeli olacaktır. Ancak, hareketin geneline baktığınızda bir düşüş trendi görülecektir.
Bu trendin ne kadar süreceğini zaman gösterecek. Fakat, daha önce de dediğim gibi, bu ortalamalar küçük ortalamalar değiller ve fiyatı etkilerlerse çok kısa sürmez. Çünkü 200 günlük ortalama 200 günlük Bitcoin fiyatının tamamının hesaba katılmasıyla hesaplanır. Aynı şekilde 50 günlük ortalama da böyle. Peki, fiyat neye göre hesaplanır? Yatırımcıların davranışlarına göre yani piyasa beklentilerine göre şekillenir. Buradan şu sonucu çıkartabiliriz. Bu ortalamalar bir nevi yatırımcıların algılarını, piyasa hakkındaki fikirlerini ve piyasanın zihniyetini ölçmemize yarıyor. Dolayısıyla ne anlattıklarına kulak verilmeli.
ALTCOİNLERDE DURUM NE OLUR?
Bitcoin’de olabilecek bir düşüşün bütün bir piyasayı etkilediğini biliyoruz. Son düşüşte altcoinlerde daha da sert bir düşüş gördük. Dolayısıyla altcoin pozları olanlar dikkat etmeli. Özellikle Bitcoin dominasyonunun ciddi anlamda düşükte seyrettiği şu günlerde altcoinlerde pek de olumlu bir hava esmiyor. Bitcoin artık piyasanın iplerini eline almış görünüyor. Bunu dominasyondaki yukarı ataklardan da anlıyoruz. Dominasyon 39-40 seviyesine kadar düştükten sonra bu seviyeden destek aldı ve yükseldi. Bu seviyenin altına inmesini beklemiyorum. Tepkiler artıp dominasyonun daha da yükselmesini bekliyorum. Bu da altcoinlerde genel olarak negatif bir hava yaratacaktır.
Dolayısıyla altcoinlerin genelinde pozitif bir ayrışma görmek zor olacaktır. Çünkü dominasyon düşerken altcoinler kendi potansiyellerini göstermek için bir nevi fırsat bulmuştu. Şimdi ise onlara verilen sürenin sonuna gelinmiş gibi görünüyor. Eğer Bitcoin’de satış gelirse altcoinler de bundan negatif etkilenecektir. Tabi şunu söylemek lazım. Burada bahsettiğimiz kötü senaryolar hiç gerçekleşmeyebilir. Bitcoin bizi şaşırtıp güçlü hareketlere devam da edebilir. Çünkü BTC her an her şeyi yapabilecek bir varlık. Ancak şunu unutmayın ki ortada büyük bir risk var ve tedbir almak lazım. Özellikle, BTC tarafında yeni zirvelerin yeni hikayelerle geldiğini görüyoruz. Yani, Bitcoin tekrardan yeni zirvelere yelken açacaksa kısa vadede bize iyi bir hikaye (Tesla’nın Bitcoin alması gibi) ve yeni bir lider (ne kadar istemesem de Elon Musk gibi) lazım.
Piyasayla ilgili uzun vadeli bir analiz yapmak zordur. Çünkü işin içerisine çok fazla değişkeni eklemeniz gerekiyor. O zaman da analizler Aşure çorbasına dönüyor. Eğer analizin hepsini sabırla okuduysanız size şükranlarımı sunuyorum.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.
Yusuf
BTC öğretmeni olsa bu kadar anlatamazdi sagolun
Cevap YazınYusuf
Uzun süredir takip ediyorum sizi daha yakından nasıl ulaşabilirim?
Cevap Yazın