Bitcoin nasıl vergilendirilir?
Yatırımcıların kafasını karıştıran en yaygın sorulardan biri de bitcoin gibi kripto yatırımlarının vergilendirilmesi. Belki de insanların bu varlık sınıfı için kullandıkları farklı isimlerden dolayı çok fazla kafa karışıklığı vardır. Şunlar gibi;
Bitcoin bir kripto para birimi ise… para birimiyle mi vergilendiriliyor ?
Bitcoin “dijital altın” ise… altın gibi mi vergilendiriliyor?
Bitcoin bir emtia ise… petrol gibi mi vergilendiriliyor?
Aslında bu kadar karmaşık değil.
İyi haber şu ki, bitcoin ve diğer kripto varlıkların uzun vadeli yatırımcılar için mümkün olan en iyi vergi muamelesine sahiptir. IRS’in kripto vergilendirmesi konusundaki resmi rehberine göre, kripto “hisse senedi” olarak vergilendirilir. Bitcoin satın alır ve bir yıldan fazla tutarsanız, satarken uzun vadeli sermaye kazancı ödersiniz. Dünya da durum bu şekilde.
Peki ülkemiz de durum ne ?
Türk hukuk sistemi Bitcoin ve benzeri kripto paralar konusunda bir düzenleme içermiyor. Bununla beraber mahkemelerce de bu yönde verilmiş şu ana kadar herhangi bir karar yok. BDDK’nın basın açıklaması ve birkaç bakanlanın söyledikleri dışında da kamu tarafından yapılmış resmi bir düzenleme mevcut değil. Bu şu an için oldukça normal bir durum. Çünkü; ülkemizde ve dünyada Bitcoin yeni yeni popülerliğini kazanıyor. Şu an için henüz Türkçe karşılığı bile bulunmuyor. 3 isim üzerinde duruluyor; emtia, menkul kıymet ve para. Uzmanlar tarafından emtia şu an için en iyi seçenek olarak değerlendiriliyor. Bitcoin’inin vergilendirilebilmesi için önce isimlendirilmesi gerekir.