Bitcoin (BTC) nasıl saklanır?
Bitcoin saklamak için blockchain tabanlı cüzdan çözümü kullanılsa da bu saklama yöntemi çok daha karmaşık ve farklı çözümlerle bir arada gelir. Sıcak Bitcoin cüzdanları daha aktif kullanım için doğru bir çözümken, soğuk cüzdanlar daha güvenli ve daha uzun vadeli bir Bitcoin saklama yöntemi olarak bilinmektedir. Borsalar ve donanım cüzdanları gibi farklı birçok çözüm de kullanıcıların kafasını karıştırdığı için en doğru çözüm kullanım senaryorsuna göre tespit edilmelidir.

Yayınlanma: 21-04-2025 20:05 Son güncellenme: 21.04.2025 - 20:05
Bitcoin varlıklarını saklamak, geleneksel dijital varlıklar veya nakit paraları saklamaktan çok daha farklı ve karmaşık bir yapıyı barındırmaktadır. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılan Bitcoin günümüzde de gelişimi devam eden blockchain teknoloji üzerinden çalışmaktadır. Madencilik adı verilen bir süreç ile transferi ve güvenliği sağlanan BTC’leri saklamak için her işlemde kullanılan blockchain cüzdanlarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Bitcoin cüzdanları bildiğimiz anlamda bankacılık uygulamalarına ulaşmak için kullandığım tek aşamalı veya iki aşamalı şifrelerden farklı olarak “özel anahtar” adı verilen karmaşık bir kod gerektirir. Özel anahtarı kurtarmak mümkün değildir ve cüzdanı aktif etmeden söz konusu özel anahtarı hatırlamak için bir seçenek de yoktur, bu nedenle bu anahtarlar kesinlikle kaybedilmemeli ve yedekleri alınarak güvenli bir yerde saklanmalıdır.
Rehber İçeriği
Bitcoin cüzdanlarda nasıl saklanır?
Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından tanıtıldığında aslında oldukça basit bir sisteme sahipti. Blockchain üzerinde çalışan Bitcoin, blockchain tabanlı dijital cüzdanlarda saklanacak ve bu dijital cüzdanlar kullanılarak eşler arası transfer edilebilecek. Herhangi bir merkezi yapıya ihtiyaç kurmayan bu eşler arası yapı (peer-to-peer), Bitcoin madenciliği adı verilen bir yapıyla denetlenecekti. Madenciler ağın güvenliğini sağlamanın yanı sıra ağın işleyişini da sağlayarak Bitcoin transferi yapmak için mekanizmayı mümkün kılacak ve tüm bu süreçte madencilik ödülleri kazanarak 21 milyonla sınırlanan arzdan pay kapacaktı.
Ancak 2008 yılından kısa bir süre sonra beklenilmedik oranda büyüyen Bitcoin daha karmaşık blockchain çözümlerinin de ortaya çıkmasını sağladı. Yine de temelde prensipler değişmeden “blockchain cüzdanları” üzerinden çalışmaya devam etmektedir. Bitcoin cüzdanları erişim için kullanılan özel anahtar ve transfer için kullanılan açık anahtara sahiptir. Özel anahtara sahip olan kullanıcı cüzdanı kontrol edebilir ve varlıklarını bu cüzdanda saklayabilir. Bu cüzdanlar sıcak veya soğuk cüzdan olabildiği gibi kendi kendine saklama çözümü veya merkezi bir borsa tarafından sunulan üçüncü taraflı bir çözüm de olabilir.
Bitcoin sıcak cüzdanda nasıl saklanır?
Sıcak cüzdanlar internete bağlı olarak çalışan, vegenellikle mobil, masaüstü veya web tabanlı blockchain cüzdanlarıdır. Kullanımı kolay ve hızlı erişim sağladıkları için günlük işlemler için uygun olduğu bilinmektedir. Bitcoin cüzdanının internete bağlı bir yapıda olması dış saldırılara açık olabileceği anlamına da geldiği için en güvenli yöntemlerden biri olarak kabul edilmemektedir.
Bitcoin soğuk cüzdanda nasıl saklanır?
Soğuk cüzdanlar internete bağlı olmayan, çevrimdışı çalışan saklama yöntemi olarak da bilinmektedir. Donanım cüzdanları ve kağıt cüzdanlar bu kategoriye dahil olabilecek iki en popüler çözüm olarak da biliniyor. İnternet bağlantısı olmadığı için siber saldırılara karşı çok daha güvenlidir. Yüksek miktarda Bitcoin’i uzun vadeli olarak saklamak isteyen kullanıcılar için önerilen en güvenli yöntemdir.
Borsalarda Bitcoin saklamak güvenli mi?
Satoshi Nakamoto tanıtmış olduğu Bitcoin ağı ile merkezi bir yapı hayali kurmasa da kısa sürede popülerleşen blockchain teknolojisi kripto para cüzdanları gibi merkezi yapıları da beraberinde getirmiştir. Birçok kolaylık sağlayan bu borsalar, aynı zamanda varlık saklama amacıyla da kullanılmaktadır. Kullanıcı, borsa hesabı aracılığıyla bir cüzdana sahip olsa da Bitcoin cüzdanını nihai erişimi yani özel anahtarı her zaman borsadadır.
“Anahtar senin değilse Bitcoin de senin değildir” mottosuyla sık sık eleştirilen bu yöntem birçok riski beraberinde getirse de hala milyonlarca insan tarafından kullanmılmaya devam etmektedir. FTX borsasında yaşanan sorunlarda görüldüğü üzere borsanın yaşayacağı büyük bir olay kullanıcıların da varlıklarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle borsalarda varlık saklamak tamamen güvenli olmasa da gerekli likiditeye sahip borsaları doğru bir şekilde kullanmak güvenlik risklerini de azaltır. Örneğin Bitcoin’lerinizin sadece aktif olarak kullandığınız kısmını borsalarda tutabilir, orta-uzun vadeli yatırımlarınıza ayırdıklarınızı ise soğuk cüzdanlarınıza taşıyabilirsiniz.
Bitcoin cüzdanını nasıl seçilir?
Bitcoin saklamada en önemli konu özel anahtarın güvenliğine ilişkin sorunlardır. Seed phrase’in (yedekleme kelimeleri) yazılı olarak alınması, çevrimdışı ve güvenli bir yerde saklanması gerekir. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), şifre yöneticileri ve donanım cüzdanları gibi ek güvenlik önlemleriyle hesaplar daha iyi korunabilir.
Günümüzde modern donanım cüzdanlarının neredeyse tamamı bu özelliklere sahip olduğu için özellikle açık kaynaklı yazılıma sahip olan donanım bazlı çözümler en güvenli çözüm olarak da yorumlanmaktadır.
Ancak, Bitcoin ve kripto para yatırımlarında veya kullanımda yeniyseniz mobil veya masaüstü sıcak cüzdanlarla başlamak daha doğru olacaktır. Ancak tutar büyüdükçe mutlaka daha güvenli çözümler, örneğin donanım cüzdanları tercih etmeniz önerilmektedir. Ayrıca, temel güvenlik prensiplerini öğrenmek ve seed phrase’in önemini kavramak, gelecekte olası kayıpların önüne geçmek açısından kritik bir adımdır. Bu nedenle büyük tutarlarda alım-satım veya saklama yapmadan önce yapıyı tam olarak kavramanız gerekmektedir.