Bitcoin (BTC) nasıl alınır?
Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılan Bitcoin, merkeziyetsiz bir dijital para birimi olarak çalışmaktadır. Bitcoin satın almak için bir cüzdan adresi gerekirken, bu cüzdan adresi merkezi borsalardan veya bireysel olarak temin edilebilmektedir.

Yayınlanma: 17-04-2025 11:56
2008 yılında yayınlanan bir teknik makale ile Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılan Bitcoin, merkeziyetsiz bir dijital para birimi olarak çalışmaktadır. Eşler arası çalışan Bitcoin, blockchain adı verilen dijital defterler aracılığıyla güvenilir ve halka açık bir yapıya da sahiptir. Kısa sürede küresel ekonominin bir parçası haline gelen BTC, birçok yatırımcı tarafından “Bitcoin (BTC) nasıl alınır?” sorusunun da sorulmasına neden olmuştur.
Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen bir kişi veya grubun takma adı olduğu düşünülmektedir. Satoshi, 2008 yılında yayımladığı “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Bir Ödeme Sistemi” adlı teknik makale ile Bitcoin’in temelini attı. Ardından 2009’da Bitcoin yazılımını hayata geçirerek ilk bloğu (Genesis Block) oluşturdu. Bir süre projeyi geliştirip toplulukla iletişim kurduktan sonra 2010’da bir daha çevrimiçi olmadı.
Rehber İçeriği
Bitcoin nasıl çalışır?
Bitcoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmadan çalışan ve işlemlerini blockchain adı verilen dijital defterlerde tutan bir dijital para birimidir. Kullanıcılar, özel ve açık anahtarlarla dijital imzalar oluşturarak BTC gönderip alabilir. Her işlem, madenci adı verilen kişi veya kişilerce doğrulanır ve karmaşık bir onay sürecinin ardından zincire eklenir. Zincire eklenen bilgiler daha sonra değiştirilemez ve halka açık bir şekilde takip edilebilir. Bu da Bitcoin nasıl çalışır sorusunun teknik olarak en temel açıklamasıdır.
Bitcoin satın almak için ne gerekiyor?
Dijital para birimi Bitcoin satın almak için öncelikli olarak bir kripto para cüzdanına ihtiyacınız var. Bu cüzdan geleneksel olarak birtakım yazılımsal bilgi gerektirse de ilk defa Bitcoin alacak birisi için en kolay yöntem Binance gibi merkezi kripto para borsaları kullanmaktır. Borsaya üye olduktan sonra yasal zorunluluklar gereği sizden bir kimlik doğrulama adı verilen KYC talep edilir. KYC sürecinin ardından BTC yatırma işlemleri için birçok farklı seçeneğe sahip olacaktır.
Farklı ülkeler farklı kısıtlamalar uygulasa da temelde iki yöntemle Bitcoin alabilirsiniz. İlk yöntemde bir kredi/banka kartı veya IBAN ile ödeme yöntemiyle borsaya para aktarıp daha sonra paranızı Bitcoin’e dönüştürebilirsiniz. İkinci yöntemde ise Bitcoin ile ödeme alarak göndericiye cüzdan adresinizi iletebilir ve ardından paranızı Bitcoin ile almayı tercih edebilirsiniz. İkinci yöntem kripto paraların temelinde yer alan bir mekanizma ve beklentiye dayansa da Türkiye’de henüz yasal olarak kripto para ile ödeme alınamadığını hatırlamak isteriz.
Hangi kripto para borsasını kullanmalıyım?
Bitcoin almak için güvenilir bir kripto para borsası seçmek en önemli adımdır. Güvenlik önlemleri, kullanıcı arayüzü, işlem ücretleri ve müşteri desteği gibi faktörler borsa seçiminizi etkiler. Türkiye’de faaliyet gösteren yerel borsaların yanı sıra global borsalar da tercih edilebilirsiniz. Türkiye’de ve küresel çapta hizmet gösteren bazı borsaların daha önce iflas etmesi nedeniyle problemler yaşansa da SPK uzun bir süredir kripto para borsalarını sıkı denetime tabi tuttuğu için güvenilirlik seviyelerinde artış bulunuyor.
Türkiye’den işlem yaparken uluslararası kripto para borsalarını tercih edersiniz, bu borsaların sizlere Türkçe hizmet vermesinin mümkün olmadığını hatırlamatmak isteriz. Yasalar gereği sadece Türkiye özel alan adlarında Türkçe hizmet sunulabiliyor.
Bitcoin saklama yöntemleri
Bitcoin’inlerini az önce belirtilen yöntemlerle aldıktan sonra saklamak için yine bir kripto para cüzdanına ihtiyacınız olacak. Hali hazırda bir cüzdanınız olduğu için varlıklarınız güvende demektir. Ancak merkezi borsaların cüzdanları temelde soğuk cüzdanlarda yer alsa da internete açık oldukları için sıcak cüzdan kategorisine girmektedir. Donanım veya yazılım bazlı bir soğuk cüzdan kullanmak isterseniz gerekli donanımı veya yazılı kurduktan sonra varlıklarınızı normal bir cüzdana varlık gönderir gibi gönderebilirsiniz. Eğer uzun vadeli yatırım hedefiniz varsa soğuk cüzdan çözümlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Bitcoin alırken neye dikkat etmelisiniz?
Bitcoin yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri yüksek fiyat dalgalanmalarıdır. Kripto para piyasası doğası gereği volatilite taşır ve farklı para birimlerinde farklı oranda volatilite yanı oynaklık görülebilir. Bu nedenle yeterli araştırma yapmadan veya başkalarının yönlendirmeleri ile hareket edilmemesi önemlidir.
Satın alma aşamasındaki detaylar haricinde merkezi bir borsa kullanıyorsanız mutlaka güvenilir bir iki adımlı doğrulama önlemlerini aktif etmeniz önerilmektedir.
Küçük miktarlarda Bitcoin nasıl satın alınır?
Bitcoin, sınırlı arzı nedeniyle birim başına 80.000 doların üzerinde güncel bir fiyat etiketine sahip. Bu da ortalama bir yatırımcı için satın alması oldukça zorlu bir fiyata sahip olduğu anlamına geliyor. Yatırımcılar merkezi veya merkeziyetsiz borsaları kullanarak diledikleri miktarda BTC alabildikleri için alım-satımda herhangi bir miktar kısıtlaması bulunmamaktadır. Bitcoin’de teknik olarak alım-satım yapılan küçük birimlere “satoshi” adı verilmektedir.
Bitcoin almak-satmak için vergiye tabi mi?
Bitcoin’in yasal statüsü ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği için işlem yapılan ülkelerde yasaları takip etmekte gerekmektedir. Türkiye’de henüz net bir vergilendirme sistemi olmasa da yatırımcıların ileride yasal düzenlemelere karşı hazırlıklı olması gerektiği biliniyor çünkü SPK ve MASAK güncel olarak gelişmeleri takip ederek küresel çapta özellikle Avrupa’daki gelişmeleri hızlı bir şekilde takip etmekte ve uygulamaktadır.