Bitcoin, 2030’da günlük ödeme aracı olarak kullanılabilir: CryptoQuant CEO’sundan ilginç açıklama
Bitcoin, artan kurumsal yatırımlar ve azalan volatilite ile 2030’a kadar günlük kullanımda yaygın bir dijital para birimi olabilir. CryptoQuant CEO'su Ki Young Ju, Bitcoin’in ödeme aracı olarak daha erişilebilir hale gelmesini sağlayacak gelişmeleri değerlendirdi.
CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin’in gelecekte yalnızca bir yatırım aracı olarak değil, günlük yaşamda yaygın şekilde kullanılabilecek bir dijital para birimi olarak kabul görebileceğine ilişkin görüşüyle dikkat çekti. Ju’ya göre, artan kurumsal yatırımlar ve ekosistemin olgunlaşmasının da etkisiyle, Bitcoin’in volatilitesi azalacak ve bu da onu daha geniş bir kitle için pratik bir ödeme aracı haline getirecek.
#Bitcoin will likely be used as a “currency” around 2030.
REKLAM
Bitcoin’s mining difficulty, which reflects the intensity of competition, has consistently hit all-time highs, increasing by 378% over the past three years.
While 50 BTC could be mined with a single PC in 2009, it has… pic.twitter.com/lY8pRreZCl
REKLAM
— Ki Young Ju (@ki_young_ju) October 24, 2024
Bitcoin madenciliğinde son yıllarda yaşanan devasa dönüşüm, bu değişimin önemli bir işareti olarak görülüyor. 2009’da bir masaüstü bilgisayarla dahi 50 BTC çıkarılabiliyorken, günümüzde bu durum büyük kurumsal şirketlerin yüksek teknolojili altyapılarıyla mümkün hale geldi. Madencilik zorluğunun son üç yılda %378 artması, sektörde rekabeti kızıştırırken, kurumsal oyuncuları bu alana çekmiş durumda. Bu büyük ölçekli yatırımların, Bitcoin’deki fiyat dalgalanmalarını azaltarak daha dengeli bir yapıya kavuşturması bekleniyor. Bu da, BTC’nin kuruluş vizyonundaki günlük ödeme aracı olasılığını arttıracak en önemli detay.
Bitcoin yarılanmasıyla birlikte günlük kullanım tartışmaları artacak
Ki Young Ju, 2028’de gerçekleşecek olan bir sonraki Bitcoin yarılanmasının (halving) ardından Bitcoin’in para birimi olarak kullanımına dair tartışmaların artmasını bekliyor. Bu dönemde volatilitesi düşen bir BTC, geleneksel para birimlerine benzer şekilde, bir değişim aracı olarak daha fazla kabul görebilir. Özellikle kurumsal yatırımların desteği ve bireysel kullanıcıların güvenini kazanmasıyla Bitcoin, küresel dijital ekonomide etkin bir rol üstlenebilir.
Ju’nun dikkat çektiği bir diğer unsur ise stabilcoin’lerin giderek artan etkisi. Dijital ödeme alanında faaliyet gösteren Stripe gibi şirketlerin stabilcoin ekosistemine yönelmesi, blokzincir teknolojisinin günlük kullanıcılar arasında yaygınlaşmasını sağlıyor. Stabilcoinlerin sunduğu istikrarlı değer, Bitcoin’in benimsenmesi için bir geçiş süreci sağlayabilir ve kullanıcıları blokzincir cüzdanlarına aşina hale getirerek, Bitcoin’in eşler arası dijital nakit olarak kullanılma olasılığını artırabilir.