Son güncellenme : 06.11.2023 - 22:23
Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen yeni bir çalışma, Bitcoin ‘in (BTC) genel çevre üzerindeki olası etkilerine ilişkin endişeleri artırdı.
Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Earth’s Future tarafından yayınlanan çalışma sonuçlarına göre, Bitcoin en popüler kripto para birimi olmasına rağmen, madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan ‘iklim, su ve toprak üzerinde endişe verici etkiler’ taşımaktadır.
“Kripto piyasasındaki dalgalanma altına hücumla karşılaştırılabilir. Ancak bu heyecan verici piyasanın gizli bir karanlık tarafı var. Kripto para madenciliğinin iklim, su ve toprak üzerinde büyük çevresel etkileri olabilir” dedi.
Bitcoin Enerji Tüketiminin Dağılımı
Çalışma, 2020-2021 döneminde 76 Bitcoin madenciliği ülkesinin faaliyetlerini inceledi. Bu süre zarfında, küresel Bitcoin madencilik ağı 173,42 Terawatt saat elektrik tüketerek, Pakistan gibi kalabalık ülkelerin önünde, bir ülke olarak kabul edilirse dünyada 27. sıraya yerleşti.
Bu enerji tüketimi, 84 milyar pound kömür yakmaya veya 190 doğal gaz yakıtlı elektrik santralini çalıştırmaya eşdeğer bir karbon ayak izi ile sonuçlandı.
Çalışma aynı zamanda Bitcoin madenciliğinin fosil enerji kaynaklarına olan yoğun bağımlılığının da altını çizmiştir. Bitcoin’in enerji tedarik karışımının %45’ini kömür oluştururken, onu %21 ile doğal gaz takip etmektedir. Su kaynakları üzerinde etkili olsa da hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklar elektrik talebinin %16’sını karşılamıştır. Nükleer enerji %9’luk bir katkı sağlarken, güneş ve rüzgar enerjisi sırasıyla %2 ve %5’lik bir paya sahiptir.
Buna ek olarak, BTC madenciliğinin su ayak izi, 660.000’den fazla olimpik yüzme havuzunu doldurmak için gereken miktara eşdeğer olup, Sahra altı Afrika’nın kırsal kesimindeki 300 milyondan fazla insanın mevcut evsel su ihtiyacını karşılamaya yetmektedir. Ayrıca, bu dönemde dünya çapındaki Bitcoin madencilik faaliyetlerinin arazi ayak izi Los Angeles’ın yüzölçümünün 1,4 katıydı.
Düzenleyici Bir Çerçeveye Duyulan İhtiyaç
Araştırmacılar, bulguların dijital varlıkların kullanımını caydırmaması gerektiğine dikkat çekti.
“Teknolojik yenilikler genellikle istenmeyen sonuçlarla ilişkilendirilir ve Bitcoin de bir istisna değildir. <…> Bulgularımız dijital para birimlerinin kullanımını caydırmamalıdır. Bunun yerine, çevreye zarar vermeden küresel finans sisteminin verimliliğini artıran düzenleyici müdahalelere ve teknolojik gelişmelere yatırım yapmamız için bizi teşvik etmelidirler.”
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere ilginç bir şekilde, Çin önemli ölçüde en büyük Bitcoin madenciliği ülkesi olarak ortaya çıktı. Bu bağlamda onu ABD, Kazakistan, Rusya, Malezya, Kanada, Almanya, İran, İrlanda ve Singapur izledi.
Bu bulgular ışığında BM bilim insanları, kripto para birimlerinin çevresel etkilerinin izlenmesi ve azaltılması için hükümetlere bir dizi tavsiyede bulundu. Ayrıca, daha az olumsuz çevresel etkiye sahip, daha enerji verimli dijital para birimlerine yatırım yapılmasını savundular.