Son güncellenme : 05.01.2022 - 22:47
Çin’in geçen yıl kripto para madenciliğine yönelik kapsamlı yasağı, Bitcoin’in hash gücünün dünya çapında dağılmasına yardımcı oldu. Ancak, özellikle kış mevsiminin başlamasıyla birlikte bu ülkelerin bazılarında büyüyen bir enerji krizi endişesini de gündeme getirdi.
Diğer birçok ülkenin eğilimini takip eden Kosova hükümeti, enerji kıtlığı sorunlarını çözmek amacıyla ülkede kripto madenciliğini yasakladı.
Madencilik vs enerji kıtlığı
Yerel basında yer alan haberlere göre, Kosova Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli, Enerji Temini için Acil Önlemler Teknik Komitesinin tavsiyesi üzerine tüm kripto madencilerine faaliyetlerini durdurmalarını emretti. Bu karar, ülkenin elektrik arzının son aylarda gerekli seviyelerin altına düşmesi ve en yoğun kullanım saatlerinde bile elektrik kesintilerinin yaşanması sonucunda alındı.
Rizvanolli ayrıca, kripto madenciliğine karşı bu enerji önlemlerinin alındığı tavsiyelerine dayanarak, durumu değerlendirmek için hükümet tarafından bir teknik komite kurulduğunu kaydetti. Hükümet, yasaklama uygulamasının madenciler tarafından takip edilmesini sağlamak için, madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü yerleri tespit edecek ve derhal durdurulmasını sağlayacak olan kolluk kuvvetlerinin yardımını alacak. Raporda bakanın şu sözleri de kaydedildi:
“Bu önlemleri, Kosova Cumhuriyeti vatandaşları daha fazla sıkıntı çekmeden enerji krizinin üstesinden gelebilmek ve enerji iletim veya dağıtım kapasitelerinde yaşanacak herhangi bir sıkıntı veya bunlara benzer beklenmedik durumlar karşısında hazırlıklı olmak için ele alıyoruz.”
Bitcoin uzun süredir çevresel olarak sürdürülemez olduğu ve ülkelere enerji yükü getirdiği için eleştiriliyor. Son tahminlere göre, Bitcoin üretimi yılda yaklaşık 91 terawatt-saat elektrik tüketiyor ve bu, tüm Finlandiya ülkesi tarafından kullanılandan daha fazla.
Bu nedenle, yakın geçmişte birçok ülke, önceki enerji seviyelerini eski haline getirmek amacıyla Kosova’nınkine benzer adımlar attı. Böyle bir adım atan sonuncu ülke, enerji yetkilileri 28 Aralık’ta ülkenin enerji tüketimi dip sıcaklıkla arttığı için yetkili kripto para madenciliği merkezlerinin faaliyetlerini durdurmaya karar veren İran’dı.
Bunların yanında şu anda Bitcoin hash rate’ine en büyük ikinci katkıdan sorumlu olan Kazakistan, kripto madenciliği nedeniyle ülkenin elektrik şebekesinde bir baskı olduğunu bildirdi.
Bu durum, yetkilileri söz konusu tüketimi sınırlamak için hızlı önlemler almaya ve enerji kotalarını yürürlüğe koymaya sevk etti. Benzer sorunları ele almak isteyen diğer hükümetler arasında Rusya ve Arjantin de var.