Yaşanan Tüm Gelişmelere Rağmen Binance’e Güvenmeli misiniz?
Kasım ayı kripto para dünyası için pek de iyi geçen bir ay olmadı. FTX borsasının çöküşü, endüstride büyük bir korkuyu tetiklemiş ve yatırımcıların kaçmasına neden olmuştu. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance dahi yaşanan tüm korku ve panikten kaçamamıştı. Nitekim yaşanan tüm olaylardan sonra borsa “rezerv kanıtı (PoR)” adını verdiği bir mekanizmayı tanıtmış ve diğer şirketleri de bu harekete davet etmişti. Binance’in bu hareketinin asıl amacı elbette müşterilerin güvenini yeniden kazanmaktı, peki borsa güven tazelemeyi başardı mı?
Dünyanın en büyük borsası Binance’in en yakın rakibi iflas eden FTX borsasıydı. Borsanın iflas etmesi, müşterilerin güvenini sarsmanın yanı sıra piyasada volatil bir hareketi de tetikledi. CoinDesk tarafından yapılan bir haberde FTX’in müşteri fonlarını zimmetine geçirdiği iddiası kısa sürede yankı bulmuş ve gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olmuştu.
Binance borsasının bu çöküşte payı olup olmadığı ilk başlarda tartışılmış olsa da FTX ve kurucusu Sam Bankman-Fried’ın şüpheli açıklamaları gerçeklerin gün yüzüne çıkmasına yardımcı oldu. Binance ise tüm iddialar devam ederken FTX’i kurtarmak amacıyla şirketi satın alacağını açıklamıştı. Nitekim, Binance CEO’su Changpeng Zhao, ortaya çıkan gerçeklerden dolayı bu ön anlaşmadan vazgeçtiklerini duyurmuştu.
FTX cephesinde hareketlilik sürerken kurucu CEO Sam Bankman-Fried Bahamalar’a kaçtı. İlişkili şirket Alameda Research‘ün yetkilileri ise sessiz kaldı. SBF, 13 Aralık’ta Bahamalar polisi tarafından tutuklanana kadar gizliliğini kısmen koruyordu.
Binance Borsasına Güvenebilir miyiz?
Kripto para endüstrisinde yaşanan gelişmelerin özetini bir yana bırakacak olursak, Binance borsasına gerçekten güvenmeli miyiz? Nitekim ‘imparatorluk’ olarak kategorilendirilen FTX’in dahi çöküşü pek hesaba katılmamıştı. Ancak gerçeklerin ortaya çıkmasıyla birlikte kripto para endüstrisindeki volatilite ve iflas riski bir kez daha gün yüzüne çıktı.
Ekim ayı verilerine bakıldığında Binance spot işlemlerde 390 milyar dolarlık işlem hacmi kaydetti. En yakın rakipler olan FTX 37 milyar dolar kaydederken, Coinbase 47 milyar dolarlık hacim kaydetti.
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Binance tarafından tanıtılan ‘rezerv kanıtı’, Coinbase başta olmak üzere birçok borsa tarafından açıklanmıştı. Ancak bazı uzman isimlere göre bu kanıt pek anlamlı değil. Asıl anlamlı olacak kanıt, ‘sorumluluk kanıtı’ adı verilen daha detaylı finansal veri olacaktır.
Binance, yayınladığı finansal verilerin ardından kısa sürede milyarlarca dolarlık fon çıkışıyla karşı karşıya kaldı. Yaşanan tüm bu çekimler sırasında borsa USDC çekimlerini dahi geçici olarak askıya aldı.
Changpeng Zhao borsayla ilgili herhangi bir sorun olmadığını vurgularken, çekimlerin banka kaynaklı bir nedenden durdurulduğunu açıkladı. Nitekim bu açıklamalar yalnızca ‘sözlü’ olarak aktarıldı. Yani, borsa somut olarak herhangi bir detay sunmadı.
Nitekim, önde gelen borsa yaşanan tüm sorunları hızlıca çözmeyi başarmış ve endüstride yaşanan tüm problemlere göğüs germeyi başararak, güvenini kanıtlamayı başarmıştı. Ancak endüstrinin bir gerçeği olarak çöküş ve iflasları göz önünde bulundurmak da önemli. Kripto para borsalarının kolaylık sağladığı gerçeği bir kenara, önemli yatırımlar yaparken güveni tamamen onlara bırakmak büyük bir soru işareti doğuracaktır.
Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.
Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.