Binance Coin (BNB) Nedir? Binance Coin Geleceği Hakkında Rehber!


Son güncellenme : 19.04.2022 - 11:59

Binance Coin Nedir?

Binance Coin (BNB), Binance Chain‘in yerel kripto token’ıdır ve ağ üzerinde çeşitli işlevleri yerine getirir. Binance coin, kripto para ticareti yapmak ve Binance borsasında ücretleri ödeyebilmek için kullanılabilen Ethereum tabanlı (ERC-20) bir token’dır. Binance Coin’in küresel kullanımındaki artış, işlem hacmi itibarıyla dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri haline gelen Binance borsasının popülaritesini yansıtmaktadır.

Binance coin, borsayı kullanan trader’lardan alınan ücretler için alternatif bir ödeme yöntemi sunmak ve BNB adı verilen yerel bir kripto varlığını işletmek amacıyla oluşturulmuştu. Bu kripto para birimi, Binance Borsasında işlem ücretlerini ödemek için yaratılmış olsa da o zamandan beri değeri ve işlevselliği, gelişen Binance ekosistemini güçlendirerek platformun ötesine geçti. Pratik olarak bu, BNB’nin zincir içinde, üçüncü taraf borsalarda, gerçek dünya ödemelerinde, bir dizi araştırma-geliştirme projesinde ve yakın zamanda piyasaya sürülen Binance Smart Chain’inde (BSC) kullanılabileceği anlamına gelir.

Binance’in ifade ettiği vizyon, ekosistemi büyütmek için bir “temel” görevi gören BNB ürünlerinin geliştirilmesiyle “para özgürlüğünü artırmak”tır.

BNB, kullanıcılar kripto para birimlerini borsadan özel bir cüzdana taşıdığında alınan para çekme ücretine ek olarak Binance’in işlem başına aldığı % 0,1’lik işlem ücretini ödemek için kullanılabilir. Binance Coin kullanıcıları, bir teşvik olarak Binance Borsasında işlem ücretlerinde indirim akazanmış olurlar. Bu teşvik; Binance’in beş yıla kadar üyelikler için bazı indirimler sunuyor olmasıdır.

BNB, diğer kripto para birimleriyle trade edilebilir. BNB tokenleri, borsada işlem ücretlerini ödemek için kullanılabilir.
Binance, itibari para birimlerinde işlem yapan borsaların aksine tamamen kripto para birimlerinde işlem yapması bakımından diğer kripto borsalarından farklıdır. Kurucu Changpeng Zhao’nun Binance coin ile ilgili vizyonu, kripto para ticareti altyapısında gördüğü sayısız soruna çözümler sunarak diğer borsalarla rekabet etmekti.

Binance Coin’in Kullanım Alanları

Alım Satım Ücretleri: BNB’nin baştaki kullanım amacı, Ethereum Blockchain’inde ücret ödemek için ETH’nin kullanıldığı gibi, Binance blockchain’inde de indirimli alım satım ücretlerini ödemekti.

Alım Satım İndirimleri: Başlangıçta alım satım ücretlerini BNB ile ödeyen kullanıcılar %50 indirim alıyordu. Bu indirim şu anda %25 olarak belirlenmiştir.

Hesap Katmanları: Daha fazla BNB tutarına sahip olan ve en az 30 gün boyunca alım satım yapan kullanıcılar, ek alım satım ücreti indirimleri de dahil olmak üzere Binance ekosistemindeki belirli “VIP” katmanlarına erişebilir.

Kripto Para Ticareti: BNB, alınıp satılabilir bir token’dır ve Binance DEX ve üçüncü taraf borsalarda piyasa değerinde diğer kripto tokenleri ile takas edilebilir.

Takas Edilemez Dönüşümü: Binance hesaplarında tutulan miktarlarda ticareti yapılamayan kripto para birimleri olan kullanıcılar (“toz” olarak bilinir) bu para birimlerini BNB’ye dönüştürebilir.

Seyahat Rezervasyon Düzenlemeleri: BNB, belirli web sitelerinde otel ve uçuş rezervasyonu yapmak için kullanılabilir.

Eğlence: Sanal hediyeler için ödeme yapmaktan piyango bileti satın almaya, müzik ve oyun dahil eğlence hizmetlerine kadar, BNB eğlence alanında çeşitli amaçlara hizmet eder. Kazanan her bilet, sahibine belirli miktarda BNB jetonu kazandırır.

Kredi Kartı Ödemeleri: BNB, Crypto.com’da kripto kredi kartı faturaları, krediler ve yatırım ürünleri gibi finansal hizmetler için ödeme şekli olabilir.

Ödeme İşleme: Satıcılar, BNB’yi müşteriler için bir ödeme aracı olarak sunarak ödeme yöntemlerinde daha fazla esneklik sunabilir.

Yönetim: BNB sahipleri, stake ettikleri BNB miktarına bağlı olarak BNB blockchaini üzerinde yönetim haklarına sahiptir.

Binance Smart Chain

Binance Akıllı Zinciri (BSC), Eylül 2020’de orijinal Binance Chain’e paralel bir blockchain olarak piyasaya sürüldü. BSC, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu akıllı bir sözleşme platformudur. Bu, Ethereum araçlarının, uygulamalarının ve diğer altyapının BSC üzerinde taşınabileceği ve kullanılabileceği anlamına gelir. Binance Chain ve BSC, benzer mimariden yararlandıkları için birlikte çalışabilir. Bu nedenle, iki zincir arasında varlık transferi mümkündür.

BSC, Proof-of-Staked-Authority (PoSA) adı verilen bir Proof-of-Stake varyantını uygular. PoSA on BSC, 21 doğrulayıcıdan oluşur. Bu, ademi merkeziyetçilik yerine ölçeklenebilirliğe öncelik veren bilinçli bir tasarım seçimidir. Buna karşılık, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer ağlar, ademi merkeziyetçiliğe öncelik veriyor ve ölçeklenebilirlik üzerinde etkisi olan binlerce aktif düğümden oluşuyor.

Binance’in Yaratıcısı Kimdir? Binance’ın Tarihi

Binance Borsası, CEO rolüne yüksek frekanslı ticaret ve dijital varlık borsası piyasalarında bir arka plan getiren Changpeng Zhao tarafından, 2017 yılında başlatıldı.

Binance, Çin’de kurulmuş ancak Çin hükümetinin kripto para ticareti üzerindeki katı yasağı nedeniyle 2017’nin sonlarında Japonya’ya taşınmıştır. Binance daha sonra Doğu Asya’da artan kripto para birimi düzenlemelerine yanıt olarak 2018’de genel merkezini Malta’ya taşıdı. Binance, merkezini defalarca taşıdığı için, kripto para biriminin ademi merkeziyetçilik faydalarını korumayı ve diğer borsa platformlarını etkileyen bazı düzenleyici zorluklardan kaçınmayı hedefliyor.

BNB’nin Halka arzı (ICO), üç hafta içinde 15 milyon dolar fon sağladı. Coin, Ethereum blockchain’inde başlatıldı, ancak o zamandan sonra kendi özel zinciri Binance blockchain’e taşındı ve orijinal sınırı 200 milyon token’dı. Binance borsası, operasyonunun ilk 6 ayında 3 ila 6 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. Üç platformdan oluşur: Spot piyasası, vadeli işlem piyasası ve merkezi olmayan borsa: Binance DEX.

Kısıtlılığını ve değerini korumak için Binance Coin, Binance’in kârının %20’si BNB tokenlerini geri satın almak için kullanılır. Yıllık azalan indirimle birlikte ortaya çıkacak değer kaybıyla mücadele etmek için, toplam arzının yarısını, yani 100 milyon token’i zamanla yakmayı planlıyor. “The Burn” ün nihai hedefi, BNB’nin fiyatını zaman içinde dengelemektir.

Burada geçen ve “The Burn” olarak adlandırılan token yakma işlemi, mevcut kripto paraların dolaşımdan kalıcı olarak çıkarılması için kurucusu tarafından, genellikle deflasyon amaçlı yapılır. Token yakma süreci söz konusu token’ların yok edilmesiyle değil kullanılamaz kılınmasıyla gerçekleşir; projenin geliştiricileri token’ları geri satın alır ya da sirkülasyondan çıkarır. Gerçekleşecek bir sonraki yakma işleminin şu an hangi boyutlarda ne kadar olacağı tam olarak bilinmese de yakma işlemlerinin fiyatlarda artışa sebep olduğu biliniyor.

Binance Coin ICO

Binance Coin, Temmuz 2017’de ICO ile piyasaya sürüldü. ICO’nun bir parçası olarak, BNB tokenleri, melek yatırımcılar ve Binance kurucu ekibi dahil olmak üzere çeşitli katılımcılar arasında dağıtıldı. BNB tokenleri başlangıçta; Kurucu ekip: %40 (80 milyon BNB), Melek yatırımcılar: %10 (20 milyon BNB), Halka açık satış: %50 (100 milyon BNB) olacak şekilde dağıtılmıştı.
Halka açık 100 milyon BNB tokeninin tamamı ICO sırasında token başına 15 sentten satıldı. Toplanan 15 milyon dolarıın %35’i Binance platformunu ve değişim sistemini yükseltmek için ayrıldı; %50’si Binance’ın markalaşması, pazarlaması ve yeni mucitlerin eğitimi için ayrıldı; geri kalan %15’i ise herhangi bir acil durumda yedek olarak kullanılmak üzere ayrılmıştır.

Binance’in Avantajları: Ek Hizmetler

Borsaya özgü hizmetlere ek olarak Binance, genel blockchain ekosistemini desteklemek için başka araçlar, platformlar ve hizmetler de sunar.

Binance, umut vaat eden ICO öncesi aşama projelerinini geliştirmeye odaklanan, Binance Labs adında bir blockchain teknolojisi kuluçka makinesine sahip. Gerekli Listeleme ve bağış toplama alıştırmaları için geliştirme, danışmanlık kaynakları ve bir launchpad için gerekli finansmanı sağlayarak, hak eden kripto para birimi proje ekiplerine yardımcı olur.

Binance ayrıca yeni ve gelişmekte olan blockchain projelerini ve API arayüzlerini barındırmak için LaunchPad adlı bir sistem de sunuyor. Mart 2021 itibarıyla Launchpad’de 42 proje başlatıldı.

Launcpad’le Temmuz 2017’de ICO aracılığıyla kendi Binance Coin (BNB) kripto para birimi projesini de piyasaya sürdü. BNB, bugün itibarıyla yaklaşık 84,8 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile popülerlik kazanmıştır ve aktif olarak işlem görmeye devam ediyor.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Binance Coin (BNB) Nedir? Binance Coin Geleceği Hakkında Rehber! haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?