Beyaz Saray’dan Kripto Hamlesi: Hükümet Çapında Kripto Stratejisi Yayınlamaya Hazırlanıyor
Son güncellenme : 24.01.2022 - 15:12
Biden yönetiminin kripto para birimleri de dahil olmak üzere dijital varlıklar üzerinde ilk kez hükümet çapında bir strateji yayınlamaya hazırlandığı bildiriliyor. Bloomberg, plan üzerinde birden çok toplantı yapıldığını iddia eden konuya aşina kişilere atıfta bulunarak, stratejinin bir yürütme emri olarak tasarlandığını ve önümüzdeki ay kadar erken bir tarihte piyasaya sürülebileceğini belirtti.
Bloomberg’in yakın tarihli bir raporuna göre, Beyaz Saray yönergesi, dijital varlıkların yararlarını ve risklerini inceleyen hükümet çapında bir strateji sunacak. Şu anda, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Bununla birlikte, çeşitli üst düzey yönetim yetkililerinin aynı konuyu görüşmek üzere toplantılar düzenlediği bildiriliyor ve önümüzdeki haftalarda Başkan Joe Biden’a planın bir taslağını sunmaları bekleniyor.
Yönerge, kripto para birimlerinin yarattığı ekonomik, düzenleyici ve ulusal güvenlik risklerini detaylandıracak. Çeşitli federal kurumları kripto para birimiyle ilgili riskleri ve fırsatları değerlendirmeye yönlendirecek ve bu kurumlardan 2022’nin ikinci yarısında bulgularının raporlarını sunmaları istenecek.
Örneğin, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi, dijital varlıkların olası sistemik etkilerini değerlendirecek. Başka bir rapor ise, kripto para birimlerinin yasa dışı kullanımlarını belirleyecek.
Biden yönetiminin ayrıca Fed’in bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) yayınlama ihtimaline de ağırlık vermesi bekleniyor. Perşembe günü, Federal Rezerv CBDC hakkında uzun zamandır beklenen bir rapor yayınladı ve 20 Mayıs’a kadar halka açık bir yorum dönemi başlattı.
ABD’li Yetkililerin Kriptoya Bakışı
Kripto endüstrisini düzenlemek, yasal bir çerçeve olmadan zahmetli bir girişimdir ve ABD’de bu yasal çerçeve bulunmuyor. Bunların nasıl bir çerçeve içerisinde değerlendirilmesi konusunda farklı görüşlere sahip olan farklı yasa koyucular ve politikacılar tek bir ortak görüşe sahipti; düzenleyici önlemlerin gerekliliği.
Örneğin, Wyoming Senatörü Cynthia Lummis, pozitif düzenlemenin sektöre fayda sağlayabileceğini söyledi. Senatör Elizabeth Warren gibi diğerleri ise kripto madencileri, borsalar ve genel olarak dijital varlıklar hakkında daha eleştirel davranarak onları “berbat bir yatırım” olarak nitelendirdi. Buna ek olarak Warren, merkezi olmayan finansa (DeFi) karşı olduğunu belirtti ve “kripto dünyasının en karanlık kısımlarından biri” olduğunu iddia ettiği sektöre baskı yapılması çağrısında bulundu.
Senato, geçen ayın ortasında stabilcoinler hakkında bir oturum düzenledi ve bu oturum stablecoin’lerin faydaları, riskleri ve düzenlemeleri hakkında bir dizi karşıt görüşle sonuçlandı. Örneğin Senatör Patrick Toomey, dijital paraların işlem maliyetlerini düşürürken işlem hızını ve ödeme sistemlerine erişimi artırdığını belirtti. Senatör Sherrod Brown gibi muhalifler ise, tüm yatırımcıların parasını kaybetme riskinin üzerinde durarak stablecoin’leri “vahşi finansal spekülasyon” olarak nitelendirdi.
Diğer Notlar
Şu anda sadece Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) emtia olarak kabul ediliyor. Bu nedenle bunlarla ilgili yatırımlar Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından denetleniyor. Diğer kripto varlıkları ise belirsizlik içinde kaldı ve şimdilik Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) uyumsuzluk nedeniyle onların peşine düşüp düşmeyeceği korkusuyla yaşamak zorundalar.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Gary Gensler kısa süre önce, fon toplayan tüm kripto projelerinin menkul kıymetler yasalarına tabi olduğunu söyleyerek aynı konuda biraz netlik sağlamaya çalışsa da resmi bir çerçeve hala yayınlanmış değil.
Bununla birlikte SEC ve Ripple arasında devam eden bir davanın, kripto endüstrisi için bu belirsizliğin daha da netleşmesine yardımcı olması bekleniyor. XRP topluluğunun parçası olan avukatlar, davanın bu yılın başlarında sonuçlanacağını ve Ripple ve XRP’nin kazanan tarafta olacağını tahmin ediyor.
Kripto yasaları hakkında tartışmalar yürüten tek ülke ABD değil. Rusya ve Hindistan gibi ülkeler de özellikle son zamanlarda bu konunun üzerinde oldukça yoğunlaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), düzenleyici kurumlar kurarak ve Dubai’de bir kripto merkezinin geliştirilmesini destekleyerek kripto düzenlemeleri konusunda diğer ülkelerden birkaç adım daha ileride bulunuyor.