Avustralya Bankalarından Kripto Paraların Gizliliğine Karşı Adım
Son güncellenme : 30.05.2020 - 10:43
Kripto para muhabiri ve analisti Alex Saunders, bankaların artık müşterilerden para çekme işlemlerini gerçekleştirmeden önce paralarının ne için kullanılacağını açıklamalarını istediğini bildiren raporlar aldığını belirtti. Saunders attığı tweette şunları söyledi:
“Avustralya bankaları artık müşterilerin nakit para çekerken veya fonları elektronik olarak transfer ederken paranın ne için kullanıldığını açıklayan faturalar sağlamasını istiyor. Bir bankadaki para, senin paran değil.”
REKLAM
Ayrıca, fonların kaynağı söylenmeden mevduat oluşturmayı reddeden bankaların ekran görüntülerini de yayınladı. Avustralyalı düzenleyici makamların, bankaları bu adımları atmaya zorlayıp zorlamadıkları bilinmiyor. Ancak, KYC gerekliliklerinde değişiklikler genellikle kamuya açıklanmadan yapılmaktadır. Bu adımların Avustralya kamuoyu tarafından artan kripto kullanımı ilgili olup olmadığı da bilinmemektedir. Ancak, durum böyle olsaydı kesinlikle şaşırtıcı olmazdı.
Batı hükümetleri arasında Avustralya’nın bugüne kadar kripto paralar konusunda en kısıtlayıcı olduğu görülüyor. Ülkenin vergi dairesi şimdi agresif bir şekilde kriptoyla ilgili vergilerden kaçtığına inanılan kişileri takip ediyor. Ayrıca, kara para aklama ile mücadele kurumu AUSTRAC yakın zamanda üç borsanın lisansını iptal etti.
Kripto Paralar Hala Finans Sektöründeki Zorluklarla Mücadele Ediyor
Kripto paraya olan ilgi arttıkça, bankalar kendilerini müşterilere hizmet etme arzusu ile finansal yasalara uyma ihtiyacı arasında sıkışmış bir halde buluyor. Hükümetler on yıllar boyunca mali suçlarla mücadeleye yardımcı olmak zorunda kaldı. Bankalar bir dizi KYC ve AML yasalarına uymak zorundadır. Ancak, bu düzenlemelerin kripto alanında uygulanması son derece zordur. Ayrıca yasalara saygılı müşterileri yabancılaştırma eğilimindedirler.
Ayrıca, blockchain teknolojisi birçok eski bankacılık uygulamasını tarihe gömmekle tehdit ettiğinden, sunacak çok şey var. Örneğin, kripto cüzdanlar tüketicilerin geleneksel banka hesaplarına sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak, Ripple gibi hizmetler sınır ötesi transferleri çok daha verimli ve güvenli hale getirir.
Bankaları, kripto konusundaki tutumlarını yeniden düşünmeye zorlayan, gelişmekte olan blockchain sektörünün bu oldukça karmaşık doğasıdır. Aynı şey elbette hükümetler için de geçerlidir. Onların da izleyen kitle kabulü dalgasını kucaklamaktan kazanacakları çok şeyleri yok. Bununla birlikte, sınırsız, anonim dijital varlıkların kullanımı büyüdükçe, şimdilik bu kurumların otoriter kontrolü savunmak için daha büyük adımlar atması şaşırtıcı değil.
Kriptoların benimsenmesi daha yaygın hale geldikçe, bireysel varlıkları izlemek için daha fazla adım atılacağını varsaymak mantıklıdır. Görünüşe göre, bankalar ve hükümetler, finansal konular söz konusu olduğunda vatandaşlarının gerçek anonimlik sahibi olmalarından henüz rahat değiller.