Avrupa Merkez Bankası (ECB), elektronik ödemelerin artan popülaritesine ve kripto para birimlerinin yükselişine yanıt olarak Çarşamba günü resmen bir “dijital euro” pilot projesi başlattı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ECB başkanı Christine Lagarde şu ifadeleri dile getirdi:
“Bizim amacımız, içinde bulunduğumuz bu dijital çağda hem vatandaşların hem de firmaların, paranın en güvenli formuna, merkez bankası parasına ulaşabilmesini sağlamaktır.”
İlk “araştırma aşaması” iki yıl sürecek ve devam edip etmeme konusunda nihai bir karar alınmadan önce dijital euro’nun tasarımı ve dağıtımına odaklanacak.
Çin merkez bankası halihazırda birkaç şehirde dijital yuan’ı denerken, İngiltere Merkez Bankası olası bir “britcoin”i araştırmak için harekete geçti. ABD Federal Rezervi ve Japonya Bankası da dijital para birimlerini araştırıyor.
Görüldüğü üzere nakit kullanımı azalmaya devam ettikçe merkez bankaları da dijital ödeme seçeneklerine yönelik artan talebe yanıt veriyor.
ECB daha önce, e-avroyu hayata geçirmenin genel olarak yaklaşık beş yıl sürebileceğinin işaretini vermişti. Bu sebeple dijital para biriminin 2026’dan önce piyasaya sürülmesi beklenmiyor.
Dijital bir euro, potansiyel olarak dijital bir cüzdanda tutulan euro madeni paraların ve banknotların elektronik bir versiyonu olacaktır. Uzmanlara göre, kilit bir zorluk, gizlilik taleplerini kara para aklamayla mücadele düzenlemeleriyle dengelemek olacak. Dijital bir euro’nun nakit parayla aynı türden bir anonimlik sunması pek olası değildir.
Almanya ve Fransa, ECB’nin dijital euroyu keşfetmek için bir sonraki adımı atma kararını memnuniyetle karşıladı, ancak üye ülkelerle yakın işbirliğinin gerekli olduğunun altını çizdi.
Son olarak ECB yetkilileri, Avrupa Birliği anlaşmaları nedeniyle dijital bir euro’nun yasal değişiklikler gerektirebileceğini söyledi.