Avrupa Merkez Bankası Başkanı’ndan Sert Çıkış: “Kriptolar Para Birimi Değildir, Nokta!”
Son güncellenme : 18.09.2021 - 11:12
“The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations” programına katılan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, program boyunca kripto karşıtı yorumlarda bulundu. Kripto para birimleri, stablecoin’ler ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkında görüşlerini paylaşan Lagarde; kriptonun küresel ekonomi için ne ifade ettiğini paylaştı.
Kripto para birimlerinin küresel ekonomide bir amaca hizmet edip etmediğini, ya da bu konuda yorum yapmak için erken olup olmadığı konusunda sorular yöneltilen Lagarde, adem-i merkeziyetçi alanın, para birimi tanımına bile yaklaşmayan oldukça spekülatif bir varlık sınıfı tarafından desteklendiğini iddia etti:
“Kriptolar para birimi değildir, nokta. Kripto para birimleri, para birimi olduğunu iddia eden oldukça spekülatif varlıklardır, ancak ancak para birimi değiller. Değiller… Son derece spekülatif, zaman zaman şüpheli olan kriptolar ile yüksek yoğunluklu enerji tüketen varlıklar arasında bazı ayrımlar yapmamız gerektiğine inanıyorum, ancak [ne olursa olsun] bunlar para birimi değil.
ECB Başkanı Stablecoin’ler Hakkında Konuştu
ECB Başkanı ayrıca stablecoin’lerle ilgili konulara da değindi. Lagarde, büyük veri sayesinde stablecoin’lerin hızla genişlediğini vurguluyor. Bununla birlikte, ana akım coin’lerden farklı olmalarına rağmen, yine de düzenleyici gözetime tabi olmaları gerektiğini iddia ediyor. ECB Başkanı, stablecoin’lerin kendilerini daha az riskli veya daha az volatil olarak adlandırmalarına rağmen, özel oyuncular tarafından yönetilen para birimleri olmaktan öteye gidemediklerini vurguluyor.
CBDC’ler Zorunlu Olmayacak
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, CBDC’leri tartışırken konuşmanın başındaan beri takındığı saldırgan tavrı bıraktı ve savunmaya geçti. CBDC’lerin yalnızca teknoloji çağına ayak uydurmak için piyasaya sürüldüğünü söyleyerek sözüne başlayan Ladarde; kriptodan farklı olarak CBDC’lerin, dijital çağda hayatı daha riskli hale getirmekten ziyade kolaylaştıran merkezi dijital para birimleri olduğunu iddia etti. Ayrıca, CBDC’lerin zorunlu olmayacağını ve geleneksel itibari para ile bir arada var olacağını, yani tüketicilerin tercih ettikleri ödeme şeklini seçme özgürlüğüne sahip olacağını doğruladı.
“Yan yana bulunabilecekler, çünkü müşterilerimizin seçme özgürlüğüne sahip olmasını istiyoruz. Hala o banknotları ve nakit paraları ellerinde tutmak istiyorlarsa, sorun değil. Fiat para da mevcut ve ulaşılabilir olmaya devam etmeli.”