Avrupa Birliği’nde Kripto Para Sektörü için Yeni Düzenlemeler Geçici Olarak Kabul Edildi
Avrupa Birliği kripto para şirketlerine daha sıkı düzenlemeler getirmek için geçici bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Perşembe günü duyurulan karar, kara para aklamayla mücadele için ulusal makamlar arasındaki koordinasyonu geliştirmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak genişletildi.
Anlaşma, Avrupa Birliği üye devletlerinin temsilcileri ve Avrupa Parlamentosu arasında yapılan uzun müzakerelerin ardından gerçekleşti. Ayrıca, ülkelerin halihazırda dolandırıcılık ve mali suçlar konularına yaklaşımındaki tutarsızlıkları ele almayı amaçlayan kara para aklamayı önleme tedbirleri paketinin bir parçasıdır.
Anlaşma kapsamında, mevcut AB kara para aklamayı önleme kuralları, kripto para ekosistemindeki katılımcıları daha fazla kapsayacak şekilde genişletilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, 1.000 Euro veya daha yüksek tutarlı işlemler gerçekleştiren müşteriler üzerinde durum tespiti kontrolleri yapmaları ve şüpheli finansal faaliyetleri bildirmeleri gerekecektir. Sınır ötesi kripto şirketleri için ek doğrulama gereklilikleri uygulanacaktır.
Kurallar ayrıca, kullanıcıların özel anahtarlarını doğrudan kontrol etmelerine olanak tanıyan kendi kendine barındırılan dijital cüzdanların kullanımını engellemeyi amaçlamaktadır. Bu tür cüzdanlar, suçluların fonları daha kolay gizlemesini sağladığı için kötü şöhret kazanmıştır.
Kripto para trader’larına ek olarak; düzenlemeler değerli metaller, mücevherler, lüks araçlar ve uçaklar gibi lüks ve yüksek değerli malların satıcıları için de geçerli olacak. Gereklilikler, yasadışı kazançların değerini koruyan ve taşınması veya gizlenmesi kolay varlıklara aktarılmasını daha zor hale getirmeyi amaçlamaktadır.
Yasa dışı işlemlerde döviz kullanımını engellemeye yönelik daha geniş kapsamlı çabaların bir parçası olarak anlaşma, AB genelinde nakit ödemelere 10.000 Avro sınırı getirmekte. Ancak söz konusu kulların yasa haline gelmesi için üye devletler ve Parlemento tarafından onaylanması gerekiyor.