24 Nisan 2024’te Avrupa Parlamentosu, kripto para sektöründe kara para aklamayı hedefleyen yeni düzenlemeleri resmen onayladı. Bu düzenlemeler, müşterilerin zorunlu kimlik tespiti ve doğrulamasını gerektiriyor. Kripto varlık yöneticileri ve merkezi borsaları kapsayan bu kurallar, mevcut Müşterini Tanıma (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) protokollerini geliştirmeyi amaçlıyor.
4/ The AMLR will apply to all CASPs (exchanges, brokers etc.) that are regulated under MiCA. These CASPs will need to follow standard KYC/AML procedures like customer due diligence (CDD) etc.
REKLAM
This is nothing new, as all crypto exchanges & custodial wallet providers in the EU are… pic.twitter.com/ZN1AsWdBpw
— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 24, 2024
REKLAM
Bu mevzuat çerçevesinde, kripto varlık hizmet sağlayıcıları artık kapsamlı müşteri durum tespiti yapmak ve şüpheli faaliyetleri yetkililere bildirmek zorunda. Bu adım, Avrupa Birliği’nin dijital varlıkları ve bunların piyasalarını etkin bir şekilde yönetme stratejisine uyumlu.
Haziran 2023’te yürürlüğe girecek olan Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) çerçevesi, yıl sonuna kadar tamamen uygulanabilir hale gelecek. Yeni kara para aklama karşıtı düzenlemeler, şeffaf bir kripto ekosistemini güvence altına almayı hedefliyor.
Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan Kara Para Aklamayı Önleme ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Kurumu (AMLA), bu düzenlemelerin denetimini sağlayacak ve CASP’ler ile diğer ilgili kuruluşlar arasında uyumu sağlayacak.
Avrupa Parlamentosu’nun bu yasayı kabul etmesiyle birlikte, Avrupa Birliği Konseyi’nin resmi olarak onaylaması gerekiyor. Ayrıca yürürlüğe girmeden önce AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanması gerekecek. Mevzuatın uygulanması üç yıl sonra bekleniyor.
Circle’ın AB strateji ve politika direktörü Patrick Hansen, yeni CASP gerekliliklerinin zaten belirlenmiş olan Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi 5 (AMLD5) kapsamında inşa edildiğini belirtti.
Kara Para Aklamayı Önleme Yönetmeliği (AMLR) için daha önceki öneriler, kendi kendine saklama cüzdanları için daha sıkı KYC önlemleri içeriyordu. Ancak, sektör savunuculuğu bu yasanın revize edilmiş, dengeli bir versiyonuna yol açtı. Bu versiyon, kripto dünyasının özelliklerini göz önünde bulundurarak birden fazla uyumluluk seçeneğine izin veriyor.
Avrupa Parlamentosu’nun yeni kuralları kabul etmesi, kripto para birimi endüstrisinin düzenleyici çerçevesini iyileştirmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Bu adım, sektörün genişlemesiyle birlikte AB’nin finansal sistem bütünlüğü ve inovasyonu dengede tutma çabalarının bir parçasıdır. MiCA tarafından oluşturulan çerçeve ve yeni kurallar, AB’nin düzenleyici yaklaşımını yansıtmaktadır.