Arjantin’de Başkan Javier Milei’ye kripto para suçlaması
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, hızla yükseldikten sonra çöküşe geçen Libra (LIBRA) adlı kripto para birimini teşvik ettiği gerekçesiyle dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu suçlamalarıyla karşı karşıya. Avukatlar ve muhalefet, Milei'nin görevden alınmasını tartışırken, başkan ise kendisi dahil hükümet yetkilileri için soruşturma talep etti. Kripto skandalı, Milei üzerinde artan hukuki ve siyasi baskıya yol açıyor.
Yayınlanma: 18-02-2025 09:40
Arjantin’de bir grup avukat, Devlet Başkanı Javier Milei‘yi, hızla değer kazandıktan sonra çöküşe geçen Libra (LIBRA) adlı kripto varlığını teşvik ettiği gerekçesiyle suçladı. Milei’nin X platformunda yaptığı paylaşım sonrası token’ın piyasa değeri 14 Şubat’ta 4,56 milyar dolara ulaşırken, paylaşımını silmesinin ardından %94’ten fazla değer kaybetti.
Avukatlar Marcos Zelaya ve Jonatan Baldiviezo, mühendis María Eva Koutsovitis ve ekonomist Claudio Lozano ile birlikte Milei’yi dolandırıcılıkla suçlayan bir dava açtı. Baldiviezo ayrıca, Milei’nin çıkar çatışmalarını açıklamayarak Kamu Etik Yasası’nı ihlal ettiğini öne sürdü.
Ayrıca avukat Agustín Rombolá, Milei’yi finansal suçlar, dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu ile suçlayan bir başka şikayette bulundu. Rombolá’nın hukuk ekibi, Libra yatırımcılarının kayıplarını tazmin etmek için toplu dava hazırlıyor.
Javier Milei sessizliğini koruyor
Javier Milei, konuyla ilgili doğrudan bir açıklama yapmazken, Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nden hem kendisinin hem de hükümet yetkililerinin incelenmesini talep etti. Proje hakkında bilgisi olmadığını belirten Milei, ancak geçtiğimiz Ekim ayında KIP Protocol temsilcileriyle görüştüğünü doğruladı.
KIP Protocol, projeye finansal destek sağladığını ancak Libra token’ını kendilerinin oluşturmadığını açıkladı. Uzmanlar, projenin şeffaflık eksikliğine dikkat çekerek, web sitesinin kısa süre önce açıldığını ve sahiplik bilgilerine dair herhangi bir kaydın bulunmadığını belirtti.
Muhalefet Milei’nin görevden alınmasını tartışıyor
Arjantin’de muhalefet milletvekilleri, Başkan Milei’nin kripto promosyonunun görevden alınmasını gerektirip gerektirmediğini tartışıyor. Muhalefet vekili Leandro Santoro, olayın uluslararası yankı uyandırdığını ve bunun ciddi bir soruşturmayı gerektirdiğini savundu.
Ülkenin fintech derneği, geliştiricilerin yatırımcıları dolandırarak projeyi terk ettiği “halı çekme” (rug pull) adı verilen bir dolandırıcılık planının söz konusu olabileceğini öne sürdü.