Son güncellenme : 28.07.2019 - 12:24
Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinin vergilendirilmesi halen daha tartışma konusu. Bu konuda dünyada çeşitli girişimler olsa da ortada net birşey yok. Ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bu konuya bazı devletler ciddi şekilde el atmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin konuyla ilgili bir teması var ama biz bu temasa geçmeden önce Dünyada konunun nasıl algılandığı ile alakalı biraz konuşalım.
Dünyada Bitcoin’in Vergilendirilmesi
Amerika Birleşik Devletleri vergi kurumu olan IRS ilk olarak dünya devletlerinden çok farklı bakarak Bitcoin’i nakit bir varlık olarak değil, bir emtia olarak değerlendirmiştir. Bitcoin’in nakit varlık yerine emtia olarak değerlendirilmesi ise Amerikan gelir vergisi mükellefleri tarafından vergi oranının gelir vergisi dilimleri yerine sabit % 15 üzerinden vergilendirilmesini sağlamıştır. Ancak buna göre Bitcoin de yaşanan değer düşüklükleri, alım satım arasındaki kazancın veya zararın vergiye nasıl konu alacağı konusunda da Amerikan vergi mükellefleri açısından soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Bitcoin’in değerinin ölçülmesinde piyasa fiyatının kayda alınacağı vurgulanmıştır.
Avrupa Birliğinde ise durum bundan biraz daha farklı olarak gelişiyor. AB yüksek mahkemesi 2015 yılında aldığı bir karar ile Bitcoin hareketlerini KDV’den muaf tanımlamıştır. Ama buna göre Bitcoin’in alış ve satışından elde edilen karın sermaye kazanç vergisi veya gelir vergisine tabi tutulabileceği vurgulanmıştır.
İngiltere’de Bitcoin döviz olarak değerlendirilmiştir. Buna rağmen vergi noktasında ise net bir açıklamada bulunulmamış, onun yerine her vakanın ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Almanya’da Bitcoin’ler 2013 yılından beri özel bir kategoride değerlendirilmektedir. Bitcoin’den elde edilen gelir %25 oranında sermaye değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir. Ancak bu kazanç bir yıldan uzun vadeli Bitcoin’lerden kaynaklandıysa kazanç vergiden muaftır.
Japonya’da ise Bitcoin Birleşik Krallık’ın görüşüne benzer şekilde ödeme metodu olarak benimsenmiştir. Bitcoin satışı KDV’den muaftır. Ancak Bitcoin satışından elde edilen gelir, gelir vergisine ve sermaye kazanç vergisine tabi tutulmaktadır.
Türkiye tarafından konu incelendiğinde mali merkezin bu güne kadar yayınlanmış bir hükmü bulunmamaktadır. Bitcoin’in satışından veya değer artışından elde edilecek kazancın vergilendirilmesi, aynı şekilde KDV’nin konusuna dahil olup olmadığı, BSMV boyutu gibi sorular, Bitcoin’in ne tür bir varlık olarak kabul edileceğinin ortaya tam olarak konulması ile netlik kazanacaktır.
Amerikan Vergi Dairesinden Yeni Adım
Amerikan vergi dairesi IRS (İnternal Revenue Service) tarafından Kripto para kullanıcılarına bir mektup gönderildi. Bu mektuba göre Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinin vergilendirilmesine dair yeni gelişmeler yaşanacak. Amerikan vergi dairesi, konuyla ilgili borsa ve yatırımcılarla beraber çalışarak özgün ve tutarlı bir sistem ortaya koyacaklarını belirtti.