Ağustos 31, 2021

Altın ve Dijital Altın: İşte Bitcoin’in Bugünkü Konumu


Son güncellenme : 31.08.2021 - 21:12

Dünyanın en değerli metali olan altın, yaklaşık 11 trilyon dolar’lık piyasa değeri ile küresel ekonomide rakipsiz bir konuma sahip. Altın başlangıçta para birimlerini desteklemek için kullanılmış olmasına rağmen, bazı eleştirmenler onun modern ekonomik sisteme iyi adapte edilmediğine inanıyor. Yine de altının bugünkü konumu, varlığın gücünün bir kanıtı.

Bitcoin’in son birkaç yılda ortaya çıkması ve popülaritesinin artması, gelecekte Bitcoin’in potansiyel olarak altının yerini alabileceği spekülasyonlarını tetikledi. Bitcoin hala oldukça yeni olsa da, altından daha iyi performans göstermeyi başardı. İlk günlerinde bir kuruştan daha az değere sahip olan dijital varlık, Nisan ortasında 64.000 doları geçmeyi başardı. Varlık düşüş eğilimi gösterirken, popülaritesi sürekli artıyor.

Ek olarak, Bitcoin son zamanlarda büyük bir kurumsal destek alarak finansal bir varlık olarak yerini sağlamlaştırmaya çalıştı. Son zamanlardaki ilgi ve ana akım benimseme yönündeki hareket nedeniyle, çoğu uzman bu iki varlık arasında paralellikler çiziyor. Bitcoin’in devasa yükselişi ve 1 trilyon dolarlık küresel piyasa değeri ışığında, önde gelen varlık altına ciddi bir rakip olarak kabul ediliyor. Ancak bu ikisi arasında bazı benzerlikler olsa da, bazı temel farklılıklara da sahipler.

Güvenli Bir Değer Deposu

Bitcoin’in doğası gereği son derece değişken olduğu bir sır değil. Bu özellik, Bitcoin’in, büyük ölçüde istikrarlı bir değer deposu olan altını gerçekten değiştirme fikriyle birçok kişiyi harekete geçirdi.

Kripto para birimlerinin ne kadar değişken olduğuna bir örnek, 2017’deki meşhur süreçtir. Bitcoin 2017’nin sonlarında boğa koşusundaydı ve coin başına 20.000 dolarlık yeni bir rekor seviyeye yükseldi. Müstakbel yatırımcı gruplarının, zengin olmak için kripto alanına akın ettiği görüldü. Ancak, sadece birkaç gün sonra dijital varlık, değerinin neredeyse %30’unu kaybederek dibe vurdu.

Son gelişmeler ayrıca Bitcoin’in bir değer deposu olarak güvenilmek için henüz istikrarlı hale gelmediğine dair daha fazla kanıt sağlıyor.

Genel volatilite, Bitcoin’in piyasa duyarlılığı ve haberlerindeki dalgalanmalara bağlı olarak spekülatif bir varlık olarak anılmasına sebep oldu. Kripto alanındaki değişikliklere yanıt olarak, duyarlılıktaki bir değişiklik, Bitcoin fiyatının önemli ölçüde yükselmesine veya düşmesine neden olabiliyor. Çin ve Elon Musk örneğinde olduğu gibi, ülkenin en son politikaları veya Musk’ın tweet’leri varlığı yukarı veya aşağı hareket ettirme geçmişine sahip.

Bitcoin’e yatırım yapanlar için bir dezavantaj gibi görünebilecek son derece değişken doğasına rağmen, risk arayan yatırımcılar daha yüksek getiri elde etmek için onu diğer yatırımlara tercih edebilir.

Altın, belki de onu daha az riskli ve daha güvenli bir yatırım yapan bu niteliklerden hiçbirini içermez. Basitçe söylemek gerekirse, Bitcoin ile karşılaştırıldığında Altın, çok daha statik bir değer deposu ve dijital altının daha gidecek çok yolu var gibi görünüyor.

Sınırlılık

Arz açısından, Bitcoin ve altın sınırlı varlıklardır. Madenciler yalnızca sınırlı sayıda Bitcoin madenciliği yapabilir. 21 milyon Bitcoin limiti, bu dijital para biriminin gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından yapılan bilinçli bir seçim olarak hayatımıza girdi.

Bugün itibariyle yaklaşık 19 milyon Bitcoin madenciliği yapılmış durumda ve Bitcoin’in madencilik ödülü, halving sürecine uygun olarak her dört yılda bir yarı yarıya azalıyor. Bitcoin madenciliği arttıkça, sınırlılığı da artacak ve bu nedenle fiyatını yukarı çekecektir.

Altın söz konusu olduğunda, Bitcoin’in yaptığı gibi sınırlı bir arzı olmadığı için tüm dünya altının ne zaman çıkarılacağını şu anda bilinmiyor.

İçsel Değer

Tarihsel olarak altın, paslanmayı önleyici ve iletken özellikleri ile birlikte parlaklığın ne kadar daha iyi olduğuna dair köklü geleneksel görüş nedeniyle ticari amaçlar için kullanılmıştır.

Sonuç olarak altın, mücevherattan özel diş hekimliği uygulamalarına kadar çeşitli ürünler için kullanılmıştır. Bu nedenle, altın önemli bir içsel değere sahiptir ve muhtemelen uzun bir süre bunu yapmaya devam edecektir.

Bitcoin’e gelince, değeri, hem online işlemler için bir değişim aracı olarak hizmet etme kapasitesinde hem de bir gün finansal güven ve yetki devretme ihtiyacı olabileceğine dair bir inanç duygusunda yatmaktadır ve bu, Bitcoin’in parlayabileceği yerdir. Bu nedenle, Bitcoin esasen insanların değer olarak gördüğü her şeye değer.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Crypto News Flash

Yazar Ramazan BOZKURT hakkında :

Merhabalar Ben Ramazan Bozkurt. Uzun süredir Finans alanında çalışmalar yürütüyorum. Bu süreçte uzmanlık alanımı kripto paralar ve blockchain teknolojisine yönelttim. Öğrenmeyi ve öğrenirken paylaşmayı seviyorum.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Altın ve Dijital Altın: İşte Bitcoin’in Bugünkü Konumu haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?