FBI tarafından paylaşılan bilgilere göre insanlardan fidye talep ederek 6 yıl içerisinde yaklaşık 150 milyon dolarlık Bitcoin topladılar.
Saldırılar
Bu hackerlar, insanların çeşitli sunucularına, sistemlerine saldırıp burada barınan bilgileri şifreliyor. Hackerlar sonradan şifreleri kaldırmak için mağdur olan kişilerden belli bir fidye talep editor.
Maastricht Üniversitesi, kendi sunucularına geçtiğimiz günlerde buna benzer bir saldırı gerçekleşmişti ve bu saldırının son bulunmasına karşılık 30 Bitcoin’lik fidye ödediği bildirilmişti. Üniversite yetkilileri saldırıyı durdurmaya çalışmanın maliyetleri riskli ve daha maliyetli olacağını fark etmiş ve saldırganlara istedikleri fidyeyi ödemeyi kabul etmişlerdi.
FBI ajanlarından olan Joel DeCapua tarafından paylaşılan bilgilere baktığımızda bu hackerlar insanlarda fidye talep ederken genellikle Bitcoin’i tercih ettikleri gözlemlendi. Hackerlar BTC ödeme yöntemiyle kimliklerini gizleyebiliyor ve polisten kaçmayı başarabiliyorlar.
FBI ajanı tarafından aktarılan bu bilgilerle birlikte 2013-2019 yılları arasında fidye saldırılarında toplam 144 milyon dolarlık Bitcoin toplandı. DeCapua konu hakkında yaptığı sunama göre hackerlar bu saldırıları düzenlemek için RYUK adlı yazılımı kullandılar.
BTC’ler Nereye Gidiyor?
Verileri göz önüne aldığımızda bu altı yıllık zaman diliminde binlerce BTC topladılar. Peki hackerlar aldıkları bu BTC’leri nasıl harcıyor, nereye aktarıyor?
DeCapua’nın yaptığı sunuma göre fidye olarak alınan bu BTC’lerin çok büyük bir kısmı doğrudan kripto para borsalarına geçiriliyor. Hackerlar bu BTC’lerin yüzde 63’ünü borsalara aktarmayı seçiyor ve yüzde 36’lık kısmına ise el sürmüyor ve bu Bitcoinleri haraket ettirmiyor.