Altcoin Kurucusundan İddialı Paylaşım: Ethereum’dan Farkımız Yok
Solana kurucu ortağı Anatoly Yakovenko geçtiğimiz günlerde blockchain birlikte çalışabilirliğinin geleceği ve ağın daha geniş Ethereum ekosistemindeki rolü hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Solana is ethereum! Solana is an ethereum L2 through the wormhole eigenlayer. Once danksharding is scaled up no one is going to stop you from submitting all the solana blocks into some data validating bridge contract on ethereum
REKLAM
— toly 🇺🇸 (@aeyakovenko) December 26, 2023
Anatoly Yakovenko, Solana’yı Wormhole EigenLayer aracılığıyla bir Ethereum Katman-2 çözümü olarak tanımladı.
Söz konusu katman-2 gelişimi, Ethereum için bir ölçeklendirme çözümü olan “danksharding” konusundaki gelişmeler nedeniyle mümkün olacak ve Solana bloklarının Ethereum’da veri doğrulayan bir köprü sözleşmesine sunulabileceği bir gelecek öneriyor.
Yakovenko’nun yorumu ise böyle bir entegrasyonun teknik özellikleri ve sonuçları hakkında bir tartışmaya yol açtı.
Solana’nın, Ethereum’un tam kesinliğe ulaşmasından sonra, blok zincirinin potansiyel yeniden düzenlenmeleriyle (reorgs) ilgili endişeleri ele alarak, yalnızca sarılmış versiyonu kendi durumunda basacağını açıkladı.
Solana ve Ethereum’un nasıl etkileşime girebileceği konusunda esneklik öneren konu ise “sosyal mutabakat” kavramı vurgulandı.
Bu esneklik, kullanıcıların bir anlık görüntü kökü kullanarak kendi katman-1 blok zincirlerine çatallanmalarına olanak sağlayabilir. Yakovenko’nun duruşu, geleneksel sınırlara meydan okuyan ve daha akıcı ve birbirine bağlı bir blok zinciri ekosistemi öneren bir katman-2 çözümünü neyin tanımladığına dair daha geniş bir görüşe işaret ediyor.
Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Solana kısa bir süre önce “sürekli vadeli işlem hacmi” metriğinde Ethereum ağını geride bırakmayı başardı.
Solana’nın hem sürekli vadeli işlemlerde hem de spot işlem hacimlerindeki liderliği, yükselen piyasa değeriyle birleştiğinde, onu kripto alanında zorlu bir rakip olarak konumlandırıyor ve hatta Ethereum’un Merkezi Olmayan Borsa (DEX) ve merkezi olmayan finans (DeFi) sektörlerindeki hakimiyetine meydan okuyor.