Çin’in akıllı mahkemeleri, milyonlarca yasal davaya karar vermek için blockchain ve yapay zeka (AI) dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi teknolojileri kullanıyor.
5 Aralık’ta, Çin’in resmi Xinhua haber ajansı bir rapor yayınladı. Rapora göre bu yılın mart ayından ekim ayına kadar 3,1 milyondan fazla dava blockchain ve yapay zekaya bağlı akıllı internet mahkemeleri aracılığıyla çözülüyor. “Geleceğin mahkemeleri” olarak adlandırılan bu mahkemelerde vatandaşlar, fiziksel olarak bulunmak zorunda da değil.
Dünyanın ilk akıllı mahkemesi 2017 yılında Hangzhou şehrinde faaliyete geçmişti. Ardından Pekin ve Guangzhou kentlerinde kullanılmaya başlandı. Nisan ayında, Pekin’de Mahkeme başkanı Zhang Wen konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Yapay zekanın karar verme sürecindeki mevcut kullanımında, etkinlik doğruluktan önce tutuluyor. Adil bir karardan sorumlu olan, nihayetinde insan oluyor. Fakat yapay zekaların hakim koltuğunda oturacağı bir geleceğe doğru da adım adım ilerliyoruz.”
Edinilen bilgilere göre 1 milyondan fazla vatandaş ve 73.200 avukat şu anda söz konusu sisteme kayıt olmuş durumda. Blockchain teknolojisi görüldüğü üzere yaygınlığını artıyor. Söz konusu sistemin de yaygınlığının artması bekleniyor.