ABD Enflasyon Dinamikleri ve Finans Piyasaları Üzerindeki Etkileri: TÜFE, PCE ve Merkez Bankası Politikaları
ABD Merkez Bankası, enflasyonu %2’lik hedefin altına çekme konusundaki ısrarını sürdürüyor. FED, FOMC para politikası kararları için PCE, TÜFE ve istihdam gibi temel ekonomik verileri incelemeye devam ediyor.
Fed yetkilileri, ekonomistler ve analistler artık TÜFE ve çekirdek TÜFE’nin beklenenden yüksek gelmesiyle kişisel tüketim harcamalarına (PCE) incelemeye devam ediyor. Yatırımcılar para politikası beklentilerini yeniden değerlendirirken, kripto ve hisse senedi piyasaları hala Fed’in Mayıs ayında faiz oranlarını düşürmesini bekliyor.
TÜFE verilerinin beklenenden daha yüksek gelmesine rağmen 55.000 dolara yükselmişti. Yükselen spot Bitcoin ETF girişleri, yükseliş hissiyatını önemli ölçüde artırıyor.
Ocak ayında yıllık TÜFE enflasyonu Aralık ayındaki %3,4’lik orandan %3,1’e gerilemiş, ancak %2,9 olan piyasa beklentilerinin hafif üzerinde seyretmeye devam etmişti. Ayrıca, yıllık çekirdek enflasyon da %3,7 olan tahminlerin üzerinde %3,9’da sabit kaldı. Aylık bazda tüketici fiyatları %0,3 artarken, çekirdek aylık oran %0,4’e yükseldi.
DoubleLine Capital’den Jeffrey Gundlach, 29 Şubat’ta açıklanacak PCE verilerinin şu anda TÜFE enflasyon verilerinden çok daha önemli olduğunu savunuyor. Gundlach, PCE’nin “yükselip Fed’in faiz oranlarını düşürmekten bahsetmesine neden olamayacağını” yineledi. Gundlach, şu anda 3 aylık yıllıklandırılmış çekirdek TÜFE’nin geldiğini ve 2 yıllık Hazine getirisinin bu yıl yaklaşık 100 baz puanlık faiz indirimine işaret ettiğini, bu nedenle piyasanın sakinleşebileceğini sözlerine ekledi. Ancak Fed’in faiz indirimlerine Mayıs’ta değil Haziran’da başlayabileceğini düşünüyor.
Morgan Stanley, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi’nin, Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) kıyasla hedefe çok daha yakın olduğunu belirtirken yakın bir görüşe sahip. Banka, bu durumun Federal Rezerv (Fed) yetkilileri için kaygı verici olabileceğini ifade ediyor. Banka, Fed’in Haziran ayındaki toplantısında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını öngörüyor.
Ekonomist Peter Schiff, sıcak TÜFE verilerinin ardından, Fed’in enflasyonla mücadelede başarısız olduğunu ve bu durumun piyasa veya ekonomiye fayda sağlamayacağını, aksine yükselen enflasyonun faiz oranlarının artacağı anlamına geldiğini savunuyor. Schiff’e göre, bu durum ABD ekonomisi, hisse senedi ve tahvil piyasaları ile dolar için olumsuz, ancak altın için olumlu bir gelişme. Yatırımcıların bu durumun farkında olmadığını belirtiyor.
PCE’nin piyasa beklentilerini karşılayamaması, küresel hisse senedi piyasaları için olumsuz olacakken, kripto piyasası bu durumdan daha az etkilenecek. Olası banka iflasları ve Bitcoin’in değerinin yarıya düşmesi, özellikle Bitcoin’e yönelik yatırımları artıracak.
TÜFE açıklamasının ardından kripto piyasası düşüşe geçse de, Bitcoin fiyatı 50.000 doların altına düştü, ancak küresel kripto piyasasının toplam değeri 1,87 trilyon dolar seviyesinde direnç gösterdi. Bitcoin’in rakibi olan altın değer kaybetti ve yatırımcıların mevcut koşullar altında Bitcoin ve Ethereum’a yatırım yapmayı tercih edeceği öngörülüyor.
CME FedWatch Tool’a göre, TÜFE açıklamasının ardından Haziran ayında %52 olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor; Mart ve Mayıs aylarında ise herhangi bir faiz indirimi olasılığı görülmüyor.
Kripto türevleri piyasasında, spot piyasadaki satış baskısına rağmen, tüccarlar hala pozitif bir eğilimde. Kripto vadeli işlemlerine olan açık ilgi, 47,32 milyar dolardan 46,94 milyar dolara hafif bir düşüş gösterirken, toplam BTC ve ETH opsiyonlarının açık ilgisi %2 artışla 24,29 milyar dolara yükseldi ve CME BTC Vadeli İşlemlerinin açık ilgisi 6,28 milyar dolara ulaştı.
BTC fiyatı, TÜFE sonrası 48.472 dolara düştükten sonra 51.667 dolara yükseldi ve son 24 saatteki işlem hacminde görülen artış, tüccarların ilgisinin arttığını gösteriyor.