2022 Kripto Para Madenciliği Trendleri Neler?


2022 Kripto Para Madenciliği Trendleri Neler?

Yayınlanma: 02-05-2022 14:54

Kripto para madenciliğine ilişkin genel görüşlerin çok iyi olduğunu söylemek pek mümkün değil. Birçok insana göre kripto para madenciliği büyük sermayeler gerektiren, oldukça zor ve çevreye zarar veren bir işlemdir. Ancak bu algı yavaş yavaş değişiyor çünkü madencilikte farklı alternatiflerin ortaya çıkması, büyük madencilerin daha sürdürülebilir bir enerji kullanmaya başlaması ve donanım tarafındaki alternatiflerin artması oldukça olumlu etki yaratmaktadır.

Kısıtlamalar Gelebilir

Avrupa Birliği’nin teknoloji pazarında kendi gücünü göstermekten korkmadığını yakın zamanda gördük. Bitcoin ve diğer eski nesil coin’ler tarafından kullanılan PoW (proof-of-work) konsensüs madenciliği bu güçten kaçacak gibi de görünmüyor. Bu yılın başlarında, AB tarafından gelen PoW yasaklarına ilişkin birçok haber paylaştık. Bu yasak için önerilen çerçeve daha yakın zamanda parlamentoda reddedildi. Bununla birlikte, bazı bölgelerde özellikle Çin, geçmişte Bitcoin madenciliğini yasaklanmıştı. Özellikle madenciliğin çok fazla enerji tükettiği yerlerde daha sıkı düzenlemeler her zaman bir olasılıktır.

kripto para madenciliği

Sürdürülebilir Seçenekler Ön Planda

Tüm kripto paraların arkasında PoW güvenmiyor. Buna karşın bir kripto varlığın değeri sadece arkasındaki mekanizmaya bağlı değil ki öyle olsaydı PoS varlıklar çoktan BTC’yi geride bırakmış olurdu.  Ethereum, çok daha az yoğun PoS (hisse kanıtı) konsensüsüne geçiş yapmakta yavaş olsa da, insanlar halihazırda bu yöntemi (Solana ve Tezos gibi) kullanan önemli miktarda kriptoyu kullanıyor.

Bunlara, güç tüketiminde PoW’dan çok daha düşük olan yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafikler gibi blok zinciri olmayan teknolojileri de ekleyebilirsiniz. Bu alternatiflerin algılanan güvenliğiyle ilgili sorular ortadan kalkmadı ancak çok fazla “sürdürülebilir” alternatifler gördüğümüz gerçeği kesinlikle bir değişimi temsil ediyor.

İnsanlar Artık Uygulamaları Kullanarak Kripto Para Madenciliği Yapıyor

Şu an birçok geliştirici akıllı telefonlar başta olmak üzere oldukça basit kullanıma sahip uygulamalar ile madencilik imkanı sunmaya çalışıyor. Pi Ağı bu konuda oldukça önemli bir örnek demek hiç de hatalı olmayacaktır.

FXCM tarafından hazırlanan Pi Ağı kılavuzu, akıllı telefon kullanıcılarının başkalarına başvurabileceği ve bu süreçte daha fazla para kazanabileceği basit bir fikir birliği yöntemi kullandığını açıklıyor. Yönlendirme vurgusu, Pi’nin çok seviyeli bir pazarlama planı olduğu yönündeki suçlamalara yol açtı, ancak bir telefon çalıştırmanın ötesinde ek maliyetler içermediğinden, dolandırıcılık olarak kabul edilemez. Bu arada, Algorand veya Polkadot kullanan diğer hafif madencilik seçenekleri de bir akıllı telefonda oldukça mümkündür.

Çip Sıkıntısının Yarattığı Sorunlar Devam Edebilir

Evet, çip sıkıntısına ilişkin korkular ve hatta problemler devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gündemden düşmeyen çip krizi bu yıl azalacak gibi düşünülüyordu ancak endişeler kaldığı yerden devam ediyor. CNBC’nin hazırladığı bir rapora göre çip krizi 2021’de başladı ve 2023’e kadar da varlığını sürdürecek. Bu krizin başlıca nedeni olarak kripto paralar sık sık suçlamalara maruz kalsa da ABD ve Çin arasındaki gerilimin çok daha büyük bir etki yarattığı ortada.

Çip krizine ilişkin çözümler sık sık gündeme geliyor olsa da gün sonunda krizin etkileri endüstriyi büyük oranda etkiliyor. Yeni tesislerin kurulmasına karşın hammadde tedarikine ilişkin denemelerin sonuç kalması ve tedarik zinciri sorunları oldukça büyük etki yaratıyor. Fabrikalara yapılan yatırımların henüz sonuç vermemesi ise oldukça anlaşılabilir çünkü bu tür yatırımlar genelde uzun vadede çözüm sunuyor.

Unutmamak gerekir ki kripto para endüstrisi hala gelişimini sürdürüyor ve bu gelişim yolu hiç de kolay olmayacak. Yaşanan tüm sorunlar ve diğer tüm faktörler doğası gereği bir değişim yaratacaktır ve bu değişim büyük oranda iyiye doğru olabilir.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak KoinFinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Hasan Hüseyin Lif avatarı

Yazar Hasan Hüseyin Lif hakkında :

Ekonomi, blockchain ve kripto para alanlarında uzmanlaşmış bir yazar olarak, dijital finans dünyasındaki yenilikleri yakından takip etmekteyim. Üç yılı aşkın bir süredir KoinFinans bünyesinde kripto para piyasasına ilişkin güncel haberler, analizler ve sektörel gelişmeler üzerine içerikler üretmekteyim. Blockchain teknolojisinin ekonomik yapılar üzerindeki etkilerini, DeFi, NFT'ler ve merkez bankası dijital paraları gibi yenilikçi alanları kapsayan derinlemesine analizler sunarak sektördeki dönüşümleri değerlendirmekteyim. Kripto ekonomisinin geleceğine yönelik öngörülerimle, okuyuculara bilgi aktarımını amaçlamakta ve sektöre katkı sağlamaktayım.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


2022 Kripto Para Madenciliği Trendleri Neler? haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?